Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

FUTURE LIBRARY 2015
Με το σύνθημα «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…!» ξεκίνησε η εφετινή Καλοκαιρινή Eκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας σε 121 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ).

Οι Καλοκαιρινές Εκστρατείες στις λαϊκές βιβλιοθήκες της χώρας δεν είναι άγνωστη δράση, έχουν αρχίσει να γίνονται θεσμός. Άρχισαν το 2012, με πρωτοβουλία του Future Library, αυτού του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε στη Βέροια το 2011, βγήκε από τους κόλπους της πρωτοπόρας και διεθνώς βραβευμένης Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας και έχει στόχο «να μεταμορφώσει τις ελληνικές δημόσιες βιβλιοθήκες σε μοναδικά κέντρα δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης».

Στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία του 2014 είχαν συμμετάσχει 140 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες με 3.480 δράσεις για παιδιά και εφήβους. Από το 2012 ως το 2014, στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, περισσότερα από 200.000 μικρότερα ή μεγαλύτερα παιδιά σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν σε κάποιες από τις 8.402 δράσεις που υλοποιήθηκαν συνολικά αυτό το χρονικό διάστημα.

Το 2014 ο πρώτος κύκλος δράσεων του Future Library έκλεισε, παραχωρώντας τον ρόλο του συντονιστή και του εκπαιδευτή στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, στην οποία ανήκει θεσμικά ο ρόλος αυτός. «Θέλουμε σταδιακά να τη δούμε να αναλαμβάνει τον ρόλο αυτόν και το Future Library να αποχωρήσει», είχε πει, κάνοντας έναν απολογισμό, μιλώντας στο Βήμα, ο Δημήτρης Πρωτοψάλτου, διευθυντής του Future Library.

Πράγματι, τη σκυτάλη παρέλαβε εφέτος η ΕΒΕ, η οποία με αθόρυβα βήματα προετοίμασε την τέταρτη κατά σειρά Καλοκαιρινή Εκστρατεία στις βιβλιοθήκες της χώρας.

Η εκστρατεία άρχισε στις 15 Ιουνίου και θα διαρκέσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου με κεντρικό σύνθημα και θέμα: «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…». Παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, υπάλληλοι και γενικότερα όλοι οι χρήστες των βιβλιοθηκών καλούνται να ανακαλύψουν μέσα από δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εργαστήρια τους ποικίλους ρόλους που μπορεί να έχει μία βιβλιοθήκη. Μπορεί να γίνει κρυψώνα θησαυρών, μηχανή του χρόνου, χάρτης, μουσείο, καράβι, εργαστήριο πειραμάτων ή… μια μεγάλη κουφάλα σε ένα δέντρο.

Εκτός από τη διοργάνωση, που πέρασε στα χέρια της ΕΒΕ, αυτό που διαφοροποιεί την εφετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία είναι ότι δεν επικεντρώνεται στις μικρές ηλικίες, σε παιδιά και εφήβους όπως οι προηγούμενες τρεις Καλοκαιρινές Εκστρατείες, αλλά έχει σκοπό να προσελκύσει κοινό όλων των ηλικιών με ποικίλες δράσεις που θα φέρουν τους πολίτες κοντά στον κόσμο του βιβλίου και θα τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν τη γοητεία της ανάγνωσης και τον ρόλο των βιβλιοθηκών ως εργαστηρίων άτυπων μορφών μάθησης. Το στοίχημα είναι οι βιβλιοθηκονόμοι «να δημιουργήσουν κίνηση στις συλλογές τους και να υιοθετήσουν ένα πρότυπο λειτουργίας που θα αξιοποιήσουν όλη την υπόλοιπη χρονιά».

Το Future Library, και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που χρηματοδοτεί τις δράσεις του, συνεργάζονται στην υποστήριξη της εφετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας που θα λειτουργήσει ως crash test για τους νέους ρόλους που καλείται να αναλάβει η ΕΒΕ και για τις δυνάμεις της να τους ικανοποιήσει με επιτυχία. «Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία προετοιμάστηκε όπως τα προηγούμενα χρόνια, ετοιμάστηκε το υλικό, το πρόγραμμα δράσεων. Έγιναν όλα, εκτός από το εκπαιδευτικό σεμινάριο των υπαλλήλων των βιβλιοθηκών που γινόταν κάθε χρόνο στη Βέροια», είχε πει νωρίτερα το καλοκαίρι ο διευθυντής της ΕΒΕ Φίλιππος Τσιμπόγλου μιλώντας στο «Βήμα».

«Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία τα τρία προηγούμενα χρόνια απέδειξε ότι μπορεί να προσελκύσει αναγνώστες, να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στη βιβλιοθήκη και κατά συνέπεια να γίνει το βήμα προς την ανάπτυξη του κοινού της. Έτσι, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στη διαδρομή της προς το νέο, υπερσύγχρονο κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο δημιουργίας των χρηστών της αλλά και της αναβάθμισης των υπηρεσιών και του ρόλου της τόσο απέναντι στους αναγνώστες της όσο και στις υπόλοιπες ελληνικές βιβλιοθήκες, παίρνει τη σκυτάλη από το Future Library και αναλαμβάνει από φέτος, 2015, τη διεξαγωγή της Καλοκαιρινής Εκστρατείας προώθησης της ανάγνωσης και δημιουργικότητας» δηλώνει ανακοινώνοντας την εφετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία η ΕΒΕ, προσκαλώντας όλους τους Έλληνες «σε ένα ταξίδι γνώσεων, δημιουργικότητας και φαντασίας»

Οι Βιβλιοθήκες που συμμετέχουν εφέτος στη Καλοκαιρινή εκστρατεία είναι οι παρακάτω:

 Ανατολική Μακεδονία & Θράκη: Δράμα – Ελευθερούπολη – Ορεστιάδα – Ξάνθη 


Δυτική Μακεδονία: Καστοριά – Γρεβενά – Σιάτιστα – Κοζάνη 

Ήπειρος: Κόνιτσα  Πρέβεζα
Πελοπόννησος: Ερμιόνη  Κόρινθος 

Δυτική Ελλάδα: Ναύπακτος  Αγρίνιο  Αίγιο –Ακράτας

Νότιο Αιγαίο: Πάρος  Λέρος  Λειψοί πηγή: tovima.g

Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αυλώνα το πρόγραμμα άρχισε από 19 Ιουνίου 2015 και θα γίνεται κάθε ημέρα από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10.30-12.30 π.μ.Οι γονείς και τα παιδιά μπορούν να επικοινωνούν τις παραπάνω ημέρες και ώρες στο σταθερό τηλέφωνο 22950-44264 και στο κινητό 6986381058

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου