Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ-ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 16/5/2011 ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 17/5/2011 ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡOΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο +Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Θωμάς Ανδρέου, Ιεροκήρυξ Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, απέστειλε στον Σύλλογό μας, που επιμελήθηκε τον Εσπερινό και την Λειτουργία του Αγίου Νικολάου, την παρακάτω επιστολή, η οποία αναγνώσθηκε στον Εσπερινό του Αγίου, με την άδεια του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αθηναγόρα, στον οποίο γνωστοποιήθηκε η επιστολή:
  
Με αισθήματα χαράς και αγαλλιάσεως, αποδέχθηκα την εκ μέρους σας πρόσκληση να απευθύνω σύντομη προσλαλιά επ’ ευκαιρίαν της λατρευτικής συνάξεως του Πανηγυρικού Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, επί τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Νικολάου του Νέου, εξ Ίωαννίνων, του οποίου ο μοναδικός ίσως Ναός στην Ελληνική επικράτεια, αλλά και η θαυμασία παλαιοτάτη εικόνα Του, βρίσκονται στην περιοχή σας.
        Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Θεό μας, ο οποίος με τις πρεσβείες των Αγίων Του, μας χαρίζει στιγμές ευτυχίας και ευλογίας, σε καιρούς δύσκολους για την μαρτυρική μας Πατρίδα. Με το άκουσμα της ειδήσεως πως υπάρχει Ναός του Αγίου στην Αττική γη, δόξασα τον Θεό διότι μετά από πολύμηνη έρευνα και κοπιαστική προσπάθεια για την συγκέντρωση στοιχείων σχετικών με την ζωή και το μαρτύριο, του αγνώστου έως τούδε Αγίου Νεομάρτυρος Νικολάου, επιβραβεύτηκε ένας αγώνας, με πολύ προσευχή για την καταγραφή του μαρτυρίου ενός Έλληνα Γιαννιώτη ,που έδωσε την ζωή του για το Χριστό την 17ην Μαΐου του 1555 στην Σόφια της Βουλγαρίας, κάνοντας πράξη τον λόγο του Αποστόλου Παύλου: «τις ημάς χωρίσει από της αγάπης του Χριστού; Θλίψις ή στενοχωρία ή διωγμός ή λιμός ή γυμνότης ή κίνδυνος ή μάχαιρα;» (Ρωμ. 8, 35). Δεν δίστασε ο γενναίος μάρτυρας της Πίστεως του Χριστού να ομολογήσει Ιησούν Χριστόν εσταυρωμένο και Αναστάντα , γνωρίζοντας πως αυτό θα κόστιζε την ίδια του την ζωή. Και βρήκε πολλή παρρησία στον ουρανό, μεσιτεύοντας για όλους εμάς στην γη και το μεγαλύτερο θαύμα Του σε εμένα το έκανε με το να μου φανερώσει μέσα από εσάς, τον Ναό και την Εικόνα Του, εδώ, στην ευλογημένη μας Πατρίδα επτά μέρες πριν την εορτή Του!
      Ο Ένδοξος Νεομάρτυρας γίνεται παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς που πολλές φορές οι συγκυρίες της ζωής, ο αγώνας για την καθημερινότητα και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ,μας κάνουν ίσως να ξεχνάμε πως τούτος ο τόπος, χιλιάδες χρόνια τώρα ,παρήγαγε πολιτισμό ,μεταλαμπαδεύοντας αξίες σε μια Ευρώπη που πολλές φορές υποκλίθηκε μπροστά του. Εκτός όμως από πολιτισμό έδωσε και κάτι μοναδικό, που καμιά χώρα στον κόσμο μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να δώσει: Έδωσε Ήρωες και Αγίους! Μόνο και μόνο για αυτό όλοι οι λαοί μας χρωστούν πολλά! Η γειτονική μας χώρα, η Βουλγαρία αγιάστηκε με το μαρτυρικό αίμα του Έλληνα Νικολάου από τα Γιάννενα, σε μια περίοδο όπου όλα τα ‘’σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά’’. ( Δ .Σολωμός) 
      Για εμέ που ιδιαιτέρως ασχολήθηκα με την ζωή του Αγίου, αποτελεί μεγάλη τιμή η πρόσκληση σας να παραστώ στην λατρευτική σύναξη μέσα από την επιστολή μου αυτή και ελπίζω αν θέλει ο Άγιος να μπορέσω σύντομα να έλθω να τον προσκυνήσω και να ζητήσω για μια ακόμη φορά την Χάρη και την ουράνια ευλογία Του. Διαβιβάστε παρακαλώ τις Αναστάσιμες ευχές και τον βαθύτατο σεβασμό μου στον εξαίρετο Σεπτό Ποιμενάρχη σας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα καθώς και την αγάπη μου στους αγαπητούς Ιερείς της Ενορίας του Αυλώνα και στον φιλόθεο λαό ,η αγάπη των οποίων τόσα χρόνια άναβε το καντηλάκι στην εκκλησιά του Αγίου, φωτίζοντας την μαρτυρική μορφή Του στην Αγία Εικόνα Του. Σας εύχομαι, η Χάρις και η Προστασία του Νεομάρτυρα Αγίου Νικολάου του εξ’ Ιωαννίνων να επισκιάζει τον καθένα από εσάς ξεχωριστά και να χαρίζει χαρά, ειρήνη και ευλογία στον τόπο και στις οικογένειες σας.

                                          Μετ’ ευχών και ευχαριστιών
                                                   π. Θωμάς Ανδρέου