Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ-10/11/2012


Η Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου του Συλλόγου μας αρχίζει τις αναγνώσεις της για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 το Σαββάτο 10 Νοεμβρίου 2012. Η υπεύθυνη της Λέσχης κα Αμαλία Νάνου μας ενημερώνει ότι η πρώτη Λέσχη της φετινής περιόδου θα γίνει την παραπάνω ημερομηνία στις 6-8  το απόγευμα στο καφέ Αφθονιάδη και το βιβλίο που θα αναπτυχθεί είναι "Ο αναγνώστης του Σαββατοκύριακου" του γνωστού συγγραφέα Δημήτρη Φύσσα από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ. Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου να συμμετέχουν στην ανάγνωση του πολύ σημαντικού σε μηνύματα βιβλίου του συγγραφέα, την παραπάνω μέρα και ώρα καθώς και να προτείνουν τον προγραμματισμό των επόμενων θεμάτων των Λεσχών Ανάγνωσης.

Ο συγγραφέας

Ο Δημήτρης Φύσσας είναι πτυχιούχος Νεοελληνικής Φιλολογίας και Πολιτικών Επιστημών. Σήμερα ασχολείται με ιδιαίτερα μαθήματα Γλώσσας-Λογοτεχνίας, εταιρική και πολιτική επικοινωνία/κειμενογραφία, επιμέλεια κειμένων, λεξικογραφία, βιβλιοπαρουσίαση, αθηναιογραφία. Συνεργάζεται με τις εφημερίδες “Athens Voice” και “Athens Review of Books”. Μερικά από τα βιβλία του είναι «Η γενιά του Πολυτεχνείου», «Ένα βιογραφικό λεξικό», «Αγύριστο κεφάλι» (διηγήματα, Εστία 2004) κ.ά.

Το βιβλίο

«Ζητείται άτομο με καλή φωνή και άρθρωση, για ανάγνωση λογοτεχνίας κοντά στην Κηφισιά. Αποκλείονται οι ηθοποιοί και κάθε είδους επαγγελματίες…».
Αυτή η μάλλον ασυνήθιστη αγγελία τράβηξε την προσοχή της ηρωίδας Βάλιας Σουρμελή, η οποία απογοητευμένη από τη δουλειά της στον ιδιωτικό τομέα και από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, βρίσκει καταφύγιο ως αναγνώστρια λογοτεχνίας στη βίλα «Νούφαρο» της Λόρας Μπραΐμη, μιας καλλιεργημένης μεσήλικης αστής που έχει χάσει την όρασή της πριν από λίγο καιρό σε ένα δυστύχημα στο μετρό του Λονδίνου. Η Βάλια στην αρχή πηγαίνει τα απογεύματα στη βίλα και διαβάζει μεγαλόφωνα στη Λόρα λογοτεχνικά βιβλία που η ίδια της υποδεικνύει. Αργότερα, παραιτείται από τη δουλειά της στον ιδιωτικό τομέα και πηγαίνει στη βίλα όλη την ημέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή βράδυ. Η Λόρα τη μυεί στη λογοτεχνία και η ζωή της Βάλιας αλλάζει ριζικά καθώς ανακαλύπτει τον κόσμο της ανάγνωσης και του βιβλίου και νιώθει ότι η σκέψη της διευρύνεται και αποκτά άλλες διαστάσεις, προσφέροντας ποιότητα στη ζωή της και κάνοντάς την να βρει στόχους και νόημα στην ύπαρξή της. Ταυτόχρονα αναπτύσσει στενή σχέση με τη Λόρα και όσους την υπηρετούν στη βίλα, με τους οποίους συζητά κάθε φορά τα υπό ανάγνωση βιβλία και τα μηνύματα που απορρέουν από αυτά. Παρατίθενται αποσπάσματα από τον Βαλτινό, τον Καβάφη, τον Καμί, τον Καρυωτάκη, τον Μοπασάν, τον Ροΐδη, τον Σάμπατο, τον Σπίνραντ, τον Τσάντλερ, τον Χατζή, τον Σολωμό.
Ωστόσο η Βάλια στην πορεία ανακαλύπτει ότι υπάρχει και άλλος αναγνώστης που επισκέπτεται τη βίλα μόνο τα Σαββατοκύριακα και προσπαθεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί του για να διαλευκάνει το μυστήριο αυτό. Όταν της αποκαλύπτονται τα μυστικά της βίλας αναθεωρεί κάποιες σκέψεις της και παίρνει νέες αποφάσεις στη ζωή της.
Το μυθιστόρημα αυτό έχει ως θέμα του τη λογοτεχνία και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η κύρια πρωταγωνίστριά του. Μας μυεί στην αγάπη προς τη λογοτεχνία μέσω της πρωτότυπης ιστορίας της ηρωίδας, για την οποία η λογοτεχνία αποτέλεσε καθοριστικό σταθμό στη ζωή της. Επίσης, θίγεται το θέμα της ποιότητας και του απρόβλεπτου των ανθρώπινων σχέσεων. Ο συγγραφέας, ο οποίος αρκετές φορές κάνει αισθητή την παρουσία του μέσα στο μυθιστόρημα παραθέτοντας κάποιες σκέψεις του, εξυμνεί το μεγαλείο της λογοτεχνίας σε άρτια γλώσσα που ρέει αβίαστα και μας παρασύρει μαζί με την ιστορία της ηρωίδας σε θέματα και ζητήματα που απασχολούν όλους μας. Το μυθιστόρημα αυτό, παρά τη μικρή έκτασή του, είναι μεστό από ιδέες και νοήματα που δίνουν την ανάλογη βαρύτητα στην ποιότητά του. Με επιδέξια αριστοτεχνικό τρόπο ο συγγραφέας αφηγείται τα γεγονότα που προκαλούν αγωνία στους αναγνώστες όσον αφορά την πορεία που θα λάβουν. Ένα από τα πολλά μηνύματα που απορρέουν θα μπορούσε να είναι ότι η λογοτεχνία ομορφαίνει τη ζωή μας και η ιστορία της ζωή μας αντίστοιχα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα.