Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ-8/11/2011



Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011, εορτάζει το μικρό γραφικό εξωκκλήσι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού της Αρμενιάς, κάτω από το εξωκκλήσι της Παναγίας.  Το εξωκκλήσι είναι χτισμένο δίπλα σε παλαιό εικονοστάσι που υπάρχει στον χώρο της σημερινής εκκλησίας και το οποίο είχε φτιαχτεί για να υποδεικνύει την θέση αρχαίας εκκλησίας των Ταξιαρχών που προϋπήρχε στη θέση αυτή και είχε γκρεμιστεί μάλλον από σεισμό. Η κατασκευή της σημερινής εκκλησίας έχει ως εξής:  Το 1969 η πολύ ηλικιωμένη μητέρα του συγχωριανού μας Νικόλαου Πολίτη είδε ένα όνειρο. Είδε ότι επάνω στο εικονοστάσι των Ταξιαρχών καθόταν ο συγχωριανός μας μπάρμπα Ταξάρχης Χασιώτης. Τον ρώτησε τι κάνει εκεί και της είπε ότι δεν έχει σπίτι. Το πρωί διηγήθηκε το όνειρο στην οικογένειά της και όλοι αναστατώθηκαν. Τότε  ο Νικόλαος Πολίτης εξέλαβε το όνειρο ως Θεϊκό σημάδι και βούληση των Ταξιαρχών να φτιαχτεί εκεί εκκλησία και αποφάσισε να φτιάξει εκκλησάκι στη μνήμη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών αφού μάλιστα στο χώρο αυτό προϋπήρχε εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη τους. Το εκκλησάκι που έφτιαξε ο Νικόλαος Πολίτης και εγκαινιάστηκε το 1972, ανακαινίστηκε το 2000 από την οικογένεια της Γιούλης και του Θεόδωρου Λεβισιάνου που αγόρασαν στη συνέχεια το κτήμα του Πολίτη.
Στο εκκλησάκι υπήρχε μία μεγάλη, πολύ παλιά και σπάνια εικόνα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του 18ου αιώνα, την  οποία είχε δωρήσει στο Ναό σε μιά προσκυνηματική επίσκεψή του ο Μιχάλης Δροσινός, κουμπάρος του ιατρού του Αυλώνα Δημητρίου Καψάσκη του οποίου η σύζυγος Ματίνα, είναι ανηψιά του Ν. Πολίτη. Πριν 20 χρόνια περίπου οι γυναίκες της γειτονιάς που καθάριζαν το εκκλησάκι είδαν ότι είχε χαλάσει η κορνίζα και είχε σπάσει το τζάμι της αρχαίας εικόνας. Την πήγαν να την επιδιορθώσουν και την επανατοποθέτησαν στο Ναό, όμως μετά από λίγο καιρό η εικόνα ''χάθηκε''. Αυτό συμβαίνει δυστυχώς με όλα τα θρησκευτικά κειμήλια τα οποία μένουν αφύλακτα σε εξωκκλήσια ενώ θα έπρεπε να φυλλάσσονται στον Καθεδρικό Ναό Αυλώνα και να μεταφέρονται μόνο την ημέρα της εορτής του Αγίου για να λειτουργηθούν.
Τον πανηγυρικό εσπερινό της παραμονής της εορτής στις 7 Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει μεγάλη αρτοκλασία, με άρτους, προσφορά και τάμα πολλών οικογενειών του Αυλώνα. Καλούνται όλοι οι κάτοικοι να συμμετέχουν στις θρησκευτικές τελετές της παραμονής και ανήμερα της εορτής των Αγίων.

(Το ιστορικό για την ανέγερση του Ναού και την άτυχη εικόνα των Ταξιαρχών, διηγήθηκε στο μέλος του Συλλόγου μας κυρία Μαίρη Πανούση-Κατσιφή, η κόρη του αφιερωτή του Ναού Ν. Πολίτη, κυρία Βασιλική Πολίτη-Σιδέρη, για να το δημοσιεύσουμε στον ιστότοπό μας. Ευχαριστούμε θερμά και τις δύο κυρίες και τους ευχόμαστε χρόνια πολλά)