Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ KYΠΕΛΛΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ



Σπύρος Λούης (εγγονός του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη)
(από συνέντευξη στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα  9/3/2012)

«Δίπλα στο σπίτι του παππού στο Μαρούσι είχαμε ένα μικρό κτήμα όπου ο πατέρας φύτευε ντομάτες και πατάτες για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στα χρόνια της κατοχής. Ο παππούς είχε ήδη πεθάνει από τις 25 Μαρτίου του 1940 και δεν είχε προλάβει να δει τους Γερμανούς στην Αθήνα. Θυμάμαι σαν τώρα τον πατέρα να τυλίγει σε κερωμένα χαρτιά τα μετάλλια και τα κύπελλα του παππού και να τα θάβει κάτω από τις ντοματιές για να τα σώσει από την αρπακτική μανία των κατακτητών. Είναι ένα ιστορικό κειμήλιο που πέρασε από γενιά σε γενιά στην οικογένειά μας, μα τώρα δυστυχώς η ανάγκη με υποχρεώνει να το αποχωριστώ. Τίποτε δεν χάθηκε, αν πραγματικά κάποιοι θέλουν το κύπελλο να μείνει στην Ελλάδα δεν έχουν παρά να το διεκδικήσουν στις 18 Απριλίου. Δεν μπορώ να ξεχάσω τις προσπάθειες και τους αγώνες που έχει δώσει ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης για να πείσει τόσο την κυρία Γκερέκου όσο και τον κύριο Γερουλάνο να μεριμνήσουν ώστε το κύπελλο του παππού μου να μπει στο Μουσείο του Μαραθωνίου. Είναι ασημένιο, το ανάγλυφο σκάλισμά του απεικονίζει το έλος του Μαραθώνα και επάνω γράφει «Μαραθώνιον Άθλον έδωκεν Μιχαήλ Μπρεάλ-Ολυμπιακοί Αγώνες 1896».
------------------------------------------------------------------------------------------------
Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης
(από τα Απομνημονεύματά του, Β΄303)

«Είχα δυο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι ένα βασιλόπουλο, ατόφια-φαίνονταν οι φλέβες, τόση εντέλειαν είχαν. Όταν χάλασαν τον Πόρο, τα΄χαν πάρει κάτι στρατιώτες, και στ΄ Άργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων, χίλια τάλαρα γύρευαν...Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα: Αυτά, και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι΄ αυτά πολεμήσαμε»
-------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
(από ανακοίνωσή του για την αγορά του κυπέλλου του Σπύρου Λούη, στην δημοπρασία που γίνεται στις 18/4/2012 από τον οίκο Christie's στο Λονδίνο)

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με IBAN: 

GR2104314190000410300214464