Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-4/12/2011-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Την Κυριακή 4/12/2011 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Αυλώνα ο Σύλλογός μας, διοργάνωσε λαογραφική εκδήλωση με άξονα την παραδοσιακή φορεσιά του Αυλώνα, τοποθετημένη στο χρόνο και σε συνδυασμό με τα ιστορικά γεγονότα που επηρρέασαν την εξέλιξή της. Στην εξέδρα της αίθουσας εκδηλώσεων του Σχολείου, είχαν τοποθετηθεί αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες και δίπλα τα αντίγραφά τους που κατασκεύασαν και κατασκευάζουν τα μέλη του Συλλόγου μας με σκοπό την αναβίωση της τοπικής φορεσιάς και στόχο να χρησιμοποιηθούν οι φορεσιές σε εκδηλώσεις όπως το ντιβάνι της Αποκριάς, συμμετοχή του χορευτικού του Συλλόγου σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Αυλώνα κλπ. Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου για την ιστορία της τοπικής ενδυμασίας, η οποία συνοδεύτηκε από προβολή διαφανειών, παλαιών σπάνιων έως μοναδικών φωτογραφιών. Ιστορήθηκε διεξοδικά, η παραδοσιακή ενδυμασία του Αυλώνα από το 1900 έως το 1930 και τοποθετήθηκε γεωγραφικά στην περιοχή στην οποία φοριέται, η οποία περιλαμβάνει τρεις νομούς, Αττικής, Βοιωτίας και κεντρικής Εύβοιας. Μνημονεύθηκε ο τοπικός κατασκευαστής χρυσοκέντητων τμημάτων της παραδοσιακής τοπικής φορεσιάς  Ηλίας Πανούσης, ο οποίος τα κατασκεύαζε με την ιδιαίτερη χαρακτηριστική του τεχνοτροπία, τροφοδοτώντας όχι μόνο στον Αυλώνα αλλά και τα γειτονικά χωριά, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα τα έργα του να είναι αναγνωρίσιμα σε όλη την Αττικοβοιωτία και Εύβοια. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τοπική φορεσιά των Σαρακατσάνων του Αυλώνα με βάση παλαιά γαμήλια φωτογραφία, η οποία είναι σπανιότατη αν όχι μοναδική. Aντίγραφο της φωτογραφίας έχει ήδη δοθεί από τον Σύλλογό μας, στον Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσάνων Αυλώνα και αντίγραφό της θα δοθεί και στο Μουσείο Ζυγομαλά για το αρχείο του Μουσείου. Η ιστορική παρουσίαση της τοπικής παραδοσιακής φορεσιάς του Αυλώνα έγινε για πρώτη φορά και μάλιστα σε ένα ιστορικό κτίριο, το Δημοτικό Σχολείο Αυλώνα, το οποίο ίδρυσε η Λουκία Ζυγομαλά.
Στη συνέχεια η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αυλώνα κα Έφη Κρέμου, καλωσορίστηκε στα νέα της καθήκοντα, ως Διευθύντριας του Μουσείου Ζυγομαλά που ανέλαβε στις 16 Νοεμβρίου 2011, με συμβολικό δώρο-κόσμημα δημιουργία της κας Γεωργίας Βαγενά, το οποίο με δαπάνες και εκ μέρους του Συλλόγου μας, της προσέφερε η κα Αλέκα Κοντογιάννη, Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού του Δήμου Ωρωπού. Η νέα Διευθύντρια, η οποία είναι και μέλος του Συλλόγου μας, με συγκίνηση, αναφέρθηκε στο μοναδικό Μουσείο Ζυγομαλά και το ιστορικό έργο που επωμίζεται με ευθύνη, καλούμενη να διαφυλάξει και προβάλει, τονίζοντας την αρωγή που της προσφέρει καθημερινά ο Σύλλογός μας, γεγονός για το οποίο μας ευχαρίστησε πολλές φορές κατά την διάρκεια της εκδήλωσης. Ήδη ο Σύλλογός μας προσέφερε χρηματικό ποσόν και αγοράστηκε πετρέλαιο για το καλοριφέρ του Μουσείου Ζυγομαλά ώστε να συντηρηθεί και λειτουργήσει η θέρμανση του μουσειακού χώρου. Τόνισε ότι θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις της για την προστασία της μνήμης της οικογένειας Ζυγομαλά και την ανάδειξη του μοναδικού κληροδοτήματος που λαμπρύνει τον Αυλώνα, καλώντας ταυτόγχρονα όλους τους παρισταμένους φορείς και εκπροσώπους του Δήμου Ωρωπού και του Τοπικού Συμβουλίου Αυλώνα, οι οποίοι ήσαν παρόντες στην εκδήλωση να συνδράμουν τις προσπάθειές της.
Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία της κας Γεωργίας Βαγενά από τον Βόλο, μιάς πολύ σημαντικής δημιουργού Ελληνικών παραδοσιακών κοσμημάτων, η οποία έχει στελεχώσει με κοσμήματά της, τις ιματιοθήκες πολλών Σωματείων, Ιδρυμάτων, Λυκείων Ελληνίδων κλπ σε όλη την Ελλάδα. Η δημιουργός αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία του Ελληνικού παραδοσιακού κοσμήματος και την ένταξή του σε σύγχρονες χρήσεις με βάση τις παραδοσιακές φόρμες και σχέδια. Παράλληλα στο χώρο λειτουργούσε έκθεση παραδοσιακού κοσμήματος απ΄όλη την Ελλάδα καθώς κι από τον τόπο μας, με δημιουργίες της κας Βαγενά και εφαρμογές παραδοσιακών κοσμημάτων σε σύγχρονες ή λιγότερο σύγχρονες φόρμες που κατενθουσίασαν όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση.
Ακολούθησε ανακήρυξη επιτίμων μελών του Συλλόγου, για την προσφορά τους προς τον Αυλώνα, το Μουσείο Ζυγομαλά και τον Σύλλογό μας. Ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος ο συγγραφέας κος Γιάννης Γκικάκης από τον Ωρωπό, ο οποίος στα βιβλία του αναφέρει πλείστα όσα ιστορικά στοιχεία για τον Αυλώνα, ποιήματά του στα οποία περιγράφει γλαφυρά τις εμπειρίες του στον Αυλώνα, ένα εκ των οποίων έχει τίτλο ΤΟ ΣΑΛΕΣΙ΄΄ καθώς και για την προσφορά αρχειακού του υλικού προς τον Σύλλογό μας και την Δημοτική Βιβλιοθήκη Δημητρίου Λιάκουρη. Την περγαμηνή του επιτίμου μέλους παρέδωσε στον συγγραφέα, ο ιερέας Αθανάσιος Χρυσούλας.
O κος Γκικάκης με την σειρά του παρέδωσε στον Σύλλογό μας αναμνηστική περγαμηνή-έκφραση ευγνωμοσύνης προς όλους τους κατοίκους του Αυλώνα, των μαθητών του Ωρωπού 1950-1960, οι οποίοι φοίτησαν στο Γυμνάσιο Αυλώνα και φιλοξενήθηκαν στα σπίτια πολλών κατοίκων του Αυλώνα κατά τα γυμνασιακά τους χρόνια
Ακολούθησαν δύο πολύ συγκινητικές ανακηρύξεις επιτίμων μελών του Συλλόγου μας. Ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος η κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου-Σκάρλα, για την προσφορά αρχειακού υλικού προς τον Σύλλογο καθώς και για την δωρεά προς το Μουσείο Ζυγομαλά ενός πολύτιμου κειμηλίου.
Η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου-Σκάρλα είναι βαπτισιμιά της αείμνηστης Λουκίας Ζυγομαλά. Όταν ήταν παιδάκι, η Λουκία Ζυγομαλά θέλησε να της δωρήσει μιά παιδική φουστανέλλα. Συνηθιζόταν τότε οι μεγαλοαστοί της εποχής να ντύνουν τα μικρά παιδιά τους με φουστανέλλες για τις εθνικές επετείους, πράγμα που είχε κάνει επίσης η Ζυγομαλά και για τον μοναχογιό της Ανδρέα όπως φαίνεται από παιδική του φωτογραφία στο Μουσείο. Έφερε λοιπόν για αυτό τον σκοπό τον Ελληνοράπτη αρχιμάστορα της τότε ανακτορικής φρουράς από την Αθήνα, ο οποίος πήρε μέτρα επιτόπου στον Αυλώνα, στην μικρή Χριστίνα και κατεσκεύασε μιά παιδική φορεσιά φουστανέλλας την οποία στη συνέχεια η Λουκία Ζυγομαλά δώρησε στην βαπτισιμιά της.
Το κειμήλιο αυτό, η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου-Σκάρλα διαφύλαξε ευλαβικά και σε αρίστη κατάσταση για δεκαετίες ολόκληρες και πρόσφατα μετά από επαφή με τον Σύλλογό μας, ο οποίος της πρότεινε να το δωρήσει στο Μουσείο Ζυγομαλά, αποφάσισε να δωρήσει το κειμήλιο στο Μουσείο στη μνήμη της νονάς της.
Η κα Σκάρλα για όλα αυτά ανακηρύχθηκε επίτιμος μέλος του Συλλόγους μας, παραλαμβάνοντας την περγαμηνή επιτίμου μέλους από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αυλώνα κο Άρη Πάντο.
Η αδελφή της κας Σκάρλα, Αικατερίνη Παπακωνσταντίνου-Μιχαηλάκη, ανακηρύχθηκε ομοίως επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας για την προσφορά αρχειακού υλικού προς τον Σύλλογό μας καθώς και για την δωρεά προς το Μουσείο Ζυγομαλά, 2 καδραρισμένων κεντημάτων τα οποία κατασκεύασαν οι Σχολές Ζυγομαλά και της είχαν δωρηθεί και τα οποία η κα Μιχαηλάκη επαναδώρησε στο Μουσείο μετά από τόσες δεκαετίες.
Την περγαμηνή επιτίμου μέλους παρέδωσε στην κα Μιχαηλάκη ο Αντιδήμαρχος Αυλώνα, κος Γιώργος Παπαγιάννης.
Τα παραπάνω κειμήλια παρέλαβε κατασυγκινημένη η Διευθύντρια του Μουσείου Ζυγομαλά, κα Έφη Κρέμου, η οποία τα επέδειξε στο κοινό κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και  παρέδωσε στις δωρήτριες σχετικό έγγραφο, με την σφραγίδα του Μουσείου Ζυγομαλά. Τα κειμήλια βρίσκονται πλέον στο Μουσείο όπου και θα εκτίθενται στο κοινό που θα το επισκέπτεται.
Ο Σύλλογός μας με τη σειρά του, δώρησε στο Μουσείο Ζυγομαλά, βαρύτιμο κάδρο με φωτογραφία του 1ου Δντή του Μουσείου Ζυγομαλά, Δημητρίου Παπακωνσταντίνου, για να τοποθετηθεί στην είσοδο του Μουσείου, όπου και το γραφείο του εκάστοτε Διευθυντή, ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου και της πρωτοβουλίας του ανθρώπου που προέτρεψε την Λουκία Ζυγομαλά να ιδρύσει το Μουσείο Ζυγομαλά στον Αυλώνα. Την φωτογραφία παρέλαβε από την γραμματέα του Συλλόγου μας, η Διευθύντρια του Μουσείου κα Έφη Κρέμου, η οποία κατασυγκινημένη διάβασε στο κοινό την αφιερωματική επιγραφή στη βάση του κάδρου.

Τη προτροπή του Λουκία Ζυγομαλά ανήγειρεν το εν Αυλώνι Μουσείον
Δωρεά Συλλόγου Αυλωνιτών ΤΟ ΣΑΛΕΣΙ

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε η επικείμενη αδελφοποίηση του Συλλόγου μας με το παραδοσιακό σωματείο Ωρωπού ''σύγχρονη Λυσιστράτη'', το οποίο τελεί φιλανθρωπικό έργο, εκπρόσωποι του οποίου μίλησαν για το έργο του Σωματείου και τους σκοπούς του.
Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Συλλόγου μας, μουσουργός κος Κώστας Λιάκουρης, έλαβε την σκυτάλη στη συνέχεια, αναπτύσσοντας τις καλλιτεχνικές δράσεις του Συλλόγου μας, την προοπτική δημιουργίας θεατρικής ομάδας καθώς και την δράση της Χορωδίας του Συλλόγου μας, η οποία στο τέλος της εκδήλωσης παρουσίασε πέντε παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, πλαισιωμένη από παραδοσιακή ορχήστρα με επικεφαλής τον Γιώργο Κυριακού. Την διεύθυνση της χορωδίας είχε η μουσικός και διδάσκαλος της χορωδίας του Συλλόγου μας, κα Στέλλα Νικολάου. Η αίθουσα πλημμύρισε από παραδοσική μουσική του τόπου μας και τις εξαίσιες φωνές των μελών της χορωδίας, συντονισμένες εξαιρετικά με την ζωντανή παραδοσιακή μουσική που την πλαισίωνε.
 Όσοι βρέθηκαν στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Αυλώνα, παρακολούθησαν με προσήλωση όλα τα δρώμενα και απεκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Παρέστησαν οι ιερείς της Ενορίας μας πατέρας Χρήστος Σύρμας και Αθανάσιος Χρυσούλας, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού Δήμου Ωρωπού κα Αλέκα Κοντογιάννη, ο Αντιδήμαρχος Αυλώνα κος Γιώργος Παπαγιάννης, όλο το Τοπικό Συμβούλιο του Αυλώνα, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ωρωπού όπως ο κος Β.Λέκκας, ο οποίος είναι και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μας, ο κος Γ.Γιασιμάκης κ.α. Από πλευράς φορέων παρέστησαν ο Σύλλογος Αποστράτων Αυλώνα με τον Πρόεδρό του κο Κατσιφή, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγίου Θωμά, ο Νέος Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλακάσας, ο Σύλλογος Γυναικών Οινοφύτων, ο Σύλλογος Ωρωπού ΄΄σύγχρονη Λυσιστράτη'', εκπρόσωποι της Σιβιτανιδείου Σχολής, οι Δντές Γυμνασίου και Λυκείου Αυλώνα,  κ.α. Το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης εξασφάλισαν τα μέλη του Συλλόγου μας κα Εύα Γεωργαντά και κος Δημήτριος Νάνος.
Την Κυριακή το βράδυ, ο ΑΥΛΩΝΑΣ συνάντησε ΤΟ ΣΑΛΕΣΙ. Το ηχηρό παρόν συνάντησε το ιστορικό μας παρελθόν για να σχεδιάσουν μαζί το δυναμικό μέλλον του τόπου μας. To απέδειξε άλλωστε η αθρόα προσέλευση των Αυλωνιτών και των φίλων του Αυλώνα!
Ευχαριστούμε θερμά όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση!

Βαρύτιμες αυθεντικές Αυλωνίτικες
 νυφιάτικες φορεσιές 1900-1910









Xρυσά μανίκια (στις 4 γωνίες) κατασκευής 
εργαστηρίου Νίκου Πλακίδα στην Κατοχή Μεσολογγίου







O χάρτης με τους 3 νομούς στα χωριά των οποίων
φοριέται ίδια ή παρόμοια φορεσιά με αυτήν του Αυλώνα

H κα Γεωργία Βαγενά ομιλεί για το παραδοσιακό κόσμημα
Ο κόσμος έχει γεμίσει την αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου ασφυκτικά με αποτέλεσμα πολλοί να παρακολουθούν όρθιοι τα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Αυλώνα το βράδυ της Κυριακής 4.12.2011



H Πρόεδρος του νομικού προσώπου πολιτισμού του Δήμου Ωρωπού κα Αλέκα Κοντογιάννη προσφέρει στην Διευθύντρια του Μουσείου συμβολικό δώρο του Συλλόγου μας
 για την ανάληψη των καθηκόντων της 



Ο ιερέας Αθανάσιος Χρυσούλας απονέμει
τον τίτλο επιτίμου μέλους του Συλλόγου
στον συγγραφέα από τον Ωρωπό κο Γιάννη Γκικάκη


Αναμνηστική περγαμηνή-έκφραση ευγνωμοσύνης
προς τους Αυλωνίτες, από τους μαθητές του Ωρωπού 1950-1960

Ο κος Άρης Πάντος, Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Αυλώνα
 απονέμει τον τίτλο επιτίμου μέλους του Συλλόγου
στην κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου-Σκάρλα



Η κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου-Σκάρλα



Η παιδική φουστανέλλα που η Λουκία Ζυγομαλά δώρησε κάποτε
 στην Χριστίνα Παπακωνσταντίνου-Σκάρλα
δωρήθηκε στο Μουσείο Ζυγομαλά από την ιδιοκτήτρια του κειμηλίου


Ο Αντιδήμαρχος Αυλώνα κος Γιώργος Παπαγιάννης
απονέμει τον τίτλο επιτίμου μέλους του Συλλόγου
 στην κα Αικατερίνη Παπακωνσταντίνου-Μιχαηλάκη




Έργα των Σχολών Ζυγομαλά που δώρησε στο Μουσείο Ζυγομαλά
 η Αικατερίνη Παπακωνσταντίνου-Μιχαηλάκη


H Διευθύντρια του Μουσείου Ζυγομαλά απονέμει στις δωρήτριες 
τα υπηρεσιακά έγγραφα αποδοχής της δωρεάς του Μουσείου Ζυγομαλά


Η Διευθύντρια του Μουσείου
δείχνει στο κοινό τα έργα των Σχολών Ζυγομαλά 
που δώρησε στο Μουσείο η Αικατερίνη Παπαπακωνσταντίνου-Μιχαηλάκη


Η φωτογραφία του Δημητρίου Παπακωνσταντίνου 
δωρίζεται από τον Σύλλογό μας προς το Μουσείο Ζυγομαλά

''Τη προτροπή του Λουκία Ζυγομαλά ανήγειρεν το εν Αυλώνι Μουσείον''
''δωρεά Συλλόγου Αυλωνιτών ΤΟ ΣΑΛΕΣΙ''


Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Συλλόγου μας κος Κώστας Λιάκουρης


Η χορωδία του Συλλόγου υπό την διεύθυνση 
της εξαιρετικής δασκάλας κας Στέλλας Νικολάου

O Γιώργος Κυριακού στο κλαρίνο και ο Πάνος Τσάδαρης στο τουμπερλέκι