Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ 2012



To Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 στις 6 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Αυλώνα θα κοπεί η πίτα του Συλλόγου. Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στην εκδήλωση.

OMAΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΖΥΓΟΜΑΛΑ-20/1/2012

Οι εργασίες στο Μουσείο Ζυγομαλά αυτές τις ημέρες συνεχίζονται με τον εξωραϊσμό του κήπου του Μουσείου και την αποκατάστασή του στην μορφή που βρισκόταν επί εποχής Λουκίας Ζυγομαλά, σύμφωνα και με την διαθήκη της δωρήτριας. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξαναφυτευτούν δεκάδες ρίζες τριανταφυλλιές στον κήπο μπροστά από το Μουσείο ώστε να ξαναστηθεί ''το περιβολάκι των ρόδων'', όπως το ονόμαζε η Λουκία Ζυγομαλά.






Εν τω μεταξύ σήμερα 20/1/2012 έφυγε από κοντά μας πλήρης ημερών ο σεβάσμιος δημοδιδάσκαλος Χρήστος Τσάδαρης, τ. Δντής του Μουσείου Ζυγομαλά. Ο εκλιπών είχε δείξει αμέριστο ενδιαφέρον για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου παρά τα προσκώμματα της γραφειοκρατίας της εποχής και είχε φέρει δεκάδες νέους, τότε μαθητές του κοντά στο Μουσείο κατά την δεκαετία '70. Ο Χρήστος Τσάδαρης αγαπούσε με πάθος την λαϊκή παράδοση και ιστορία του Αυλώνα και για την διάσωσή της έκανε πολλές προσπάθειες όντας αστείρευτη πηγή γνώσεων της τοπικής ιστορίας και της ιστορίας του Μουσείου Ζυγομαλά. Είχε μάθει τις εργασίες που γίνονται τον τελευταίο καιρό στο Μουσείο και είχε εκφράσει την πλήρη ικανοποίησή του. Πιστεύουμε ότι έφυγε ευχαριστημένος νοιώθοντας ότι το Μουσείο Ζυγομαλά ξαναγεννιέται!


(ο Δάσκαλος με τους μικρούς τότε μαθητές του, την δεκαετία '70)

Συνηθισμένη του φράση που εξέφραζε δημόσια ήταν:

''Τα μάτια σας στο Μουσείο Ζυγομαλά, περιέχει όλη την ιστορία του Aυλώνα!''

Σε συνέντευξή του ως Διευθυντής του Μουσείου Ζυγομαλά σε αθηναϊκή καθημερινή εφημερίδα είχε πει την παρακάτω φράση, δείγμα της περηφάνειας, της γνώσης και της αγάπης του για τον Αυλώνα.

''Σ' αυτά τα χρόνια πέρασαν πολλοί από το Σάλεσι. Από τον Μεχμέτ Ναουμάν Μαχίρ στον Λαπιέρ κι ύστερα στον Συγγρό. Δεν προσκυνήσαμε ποτέ. Αυτή η γη αυτοί οι ανθρώποι έδωσαν πολλά για την πατρίδα. Ομως τη λέξη "αφέντη" δεν την είπαν ποτέ!''

Καλό ταξίδι Δάσκαλε! Aπό κει ψηλά θα βλέπεις τα έργα των μαθητών σου ΚΑΙ για το Μουσείο που τόσο αγάπησες!