Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Με ένα λιτό και συγκινητικό αφιέρωμα στον Ναό των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου στον Αυλώνα, ο Σύλλογός μας τίμησε τη μνήμη της Άλωσης της Πόλης το απόγευμα της 29ης Μαϊου 2014. Το αφιέρωμα άρχισε με την τέλεση μνημοσύνου για τους πεσόντες της Άλωσης και τον τελευταίο Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, το οποίο τέλεσαν οι Ιερείς της Ενορίας μας. Ένας περίτεχνα διακοσμημένος δικέφαλος αετός, το έμβλημα του Βυζαντίου, έργο της κας Μαίρης Αφθονιάδη, κοσμούσε τον δίσκο με τα κόλλυβα του μνημοσύνου. Στη συνέχεια η Ιστορικός-Αρχαιολόγος κα Δημηλένα Λαδογιάννη αναφέρθηκε στο χρονικό της Πόλης και την Άλωση, όπως το κατέγραψε στο παλαιορωσικό χρονικό του ο Νέστορας Ισκεντέρης τον 15ο αιώνα συνοδεύοντας το λόγο με εικόνες σχετικές με την Κωνσταντινούπολη που προβάλλονταν σε οθόνη. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης πλήθος μελών της Βυζαντινής Χορωδίας της Ενορίας Αυλώνα με την εμπνευσμένη διεύθυνση του κου Γρηγόρη Τυροβόλη, της Χορωδίας του ΚΑΠΗ Αυλώνα και της Χορωδίας του Συλλόγου μας με τη διεύθυνση της πολυτάλαντης κας Αθανασίας Βόγγλη έψαλαν και τραγουδούσαν, υπέροχα και κατανυκτικά, Ύμνους και Θρήνους για την Πόλη και την Άλωση κατασυγκινώντας τον κατάμεστο από ενορίτες καθεδρικό μας Ναό στον οποίο για πρώτη φορά τελέστηκε αφιέρωμα για την Άλωση της Πόλης.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο νεοκλεγείς Δήμαρχος Ωρωπού κύριος Θωμάς Ρούσσης ο οποίος μετά την εκδήλωση δέχθηκε τις ευχές όλων για τη νέα του θητεία.
Παρόντες ήσαν επίσης ο νεοκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος κος Χρήστος Σιδέρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Γ.Παπαγιάννης, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου κα Έφη Κρέμου, ο κος Βασίλης Μυλωνάς, ο πολιτευτής Υπολοίπου Αττικής με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων κος Σταύρος Πετρόπουλος, ο Λυκειάρχης Αυλώνα κος Μηνάς κα.
Στο τέλος της εκδήλωσης η Ομιλήτρια ανεφώνησε ''ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ" και η Βυζαντινή Χορωδία της Ενορίας μας έκλεισε την εκδήλωση με τον Βυζαντινό Ύμνο προς τη Θεοτόκο ''Τη Υπερμάχω'' προκαλώντας φανερά τη συγκίνηση όλων όσων συμμετείχαν στο αφιέρωμα.































.