Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Ι. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ


Τον Μάϊο που πέρασε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών απέκτησε τις δικές της Κατασκηνώσεις οι οποίες βρίσκονται στον Αυλώνα και συγκεκριμένα στον περιφερειακό δρόμο κάτω από την εθνική οδό κοντά στον Σείριο. Η κατασκήνωση λειτουργούσε μέχρι πέρυσι για λογαριασμό ιδιώτη με την ονομασία Ράδου.

Ο χώρος των παιδικών κατασκηνώσων είναι 28 στρέμματα και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, αθλοπαιδιές, κοιτώνες πισίνες, παιδικές χαρές, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, γήπεδα βόλεϋ, τένις, μίνι γκόλφ, χώρο εστίασης, κουζίνες, ιατρείο, αναρρωτήριο κλπ ενώ στον χώρο βρίσκεται και ένας μικρός Ναός.

Τα εγκαίνια των κατασκηνώσεων έγιναν στις 14 Ιουνίου 2012 με αφορμή και την ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, η οποία είναι την επόμενη μέρα 15 Ιουνίου.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν σύμφωνα με το τυπικό ο επιχώριος Μητροπολίτης μας κκ Αθηναγόρας και ο ιερέας της ενορίας μας πατέρας Αθανάσιος Χρυσούλας. O Mητροπολίτης μας όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησε στην ριζική ανακαίνιση των εγκαταστάσεων ώστε να γίνουν κατάλληλες για τα παιδιά και τους νέους που θα φιλοξενήσουν τους επόμενους μήνες. 

Στο ευρύχωρο γήπεδο των εγκαταστάσεων  τελέστηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής και κατόπιν έγινε ο αγιασμός των εγκαινίων των κατασκηνώσεων.

Χιλιάδες κληρικών και λαϊκών έσπευσαν να παραστούν στον Εσπερινό και στα εγκαίνια. Ιεράρχες και ανώτεροι κληρικοί από όλη την Ελλάδα, αμέτρητοι ιερείς, μοναχοί και λαϊκοί.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυλώνος, Αχαρνών, Ιλίου και Πετρουπόλεως κκ Αθηναγόρας μετά τον εσπερινό έκανε το κήρυγμα με αναφορά στον τιμώμενο Άγιο και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμος συνέχισε ομιλώντας για τον σκοπό της αγοράς της κατασκήνωσης (η Αρχιεπισκοπή δεν έχει άλλη κατασκήνωση). Αμέσως μετά έγινε ο αγιασμός των εγκαταστάσεων.  

Έψαλλε η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ενώ μετά τα εγκαίνια η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής έπαιξε παραδοσιακά τραγούδια.













AKINHTH ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΝΑΩΝ ΤΟΥ ΑΥΛΩΝΑ


Ο συντοπίτης μας, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ωρωπού, Βασίλειος Ι. Λέκκας, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μας και δραστήριο μέλος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Σάλεσι-Μπούγα, κατά τους πρόσφατους εορτασμούς της Αγίας Τριάδας, επισκέφθηκε το εξωκκλήσι ανήμερα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος και είδε τον περιβάλλοντα αδιαμόρφωτο χώρο.

Όταν συζήτησε με πανηγυριστές της ημέρας για τις δυνατότητες της τοπικής εκκλησίας να διαμορφώσει τους χώρους γύρω από τα εξωκκλήσια, άκουσε και κάποιες πρωτοφανείς απόψεις ότι οι εκκλησίες και τα εξωκκλήσια του Αυλώνα   δεν έχουν ιδιόκτητες εκτάσεις! Το μόνο που δεν άκουσε (προς το παρόν τουλάχιστον) είναι ότι οι εκκλησίες και τα εξωκκλήσια του Αυλώνα έχουν κτιστεί σε εκτάσεις ιδιωτών!

Έκπληκτος, αφού τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι ντόπιοι κάτοικοι γνωρίζουν ότι όλα τα εξωκκλήσια έχουν γύρω από αυτά εδαφική έκταση που τους ανήκει, αναζήτησε από τους χάρτες του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού την εκκλησιαστική περιουσία των Ναών του Αυλώνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς του τα συγκέντρωσε σε έγγραφο-αίτησή του που απευθύνει στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Αυλώνα και το κοινοποιεί και προς τους ιερείς της Ενορίας μας, ζητώντας την βεβαιωτική απάντηση των αρμοδίων.

Το έγγραφο και οι συννημένοι χάρτες που κατέθεσε ο Βασίλειος Ι. Λέκκας είναι οι παρακάτω, τους οποίους ο συντοπίτης μας απέστειλε και στον ιστότοπό μας προκειμένου να δημοσιευθούν γεγονός για το οποίο τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα!

Περιμένουμε τις απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς για να ενημερώσουμε τους κατοίκους του Αυλώνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκκλησιών του Αυλώνα!

Για την ιστορία πάντως, όσοι είχαμε γονείς γεωργούς, εάν κατά την διάρκεια της σποράς καλλιεργώντας κτήματα όμορα με αυτά των εκκλησιών, όργωναν κατά λάθος  έστω και ένα αυλάκι από τα κτήματα της εκκλησίας, πήγαιναν αμέσως στους ιερείς μας για να τους ενημερώσουν και να πληρώσουν το ανάλογο ενοίκιο. Οι πρόγονοί μας κατά την διανομή του κτήματος, άνθρωποι δίκαιοι και τίμιοι είχαν μεριμνήσει για όλα τα εξωκκλήσια και τις εκκλησίες της εποχής της διανομής, αφήνοντας τμήματα γης ως περιουσία στο καθένα από αυτά από την τεράστια εδαφική έκταση του Αυλώνα.