Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Το τριήμερο 21,22 και 23 Ιουλίου ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε εκδρομή στη Μακεδονία. Την πρώτη μέρα επισκεφθήκαμε τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας με τα μοναδικά παγκοσμίως εκθέματα τα οποία σοφά έχουν παραμείνει στη θέση που βρίσκονταν (ταφικά συμπλέγματα, ευρήματα κλπ) και με έναν τεράστιο θόλο που τα περιβάλλει αποτελούν ένα λαμπρό Μουσείο του πολιτισμού της Μακεδονίας. Συγκινημένοι διαβάζαμε τις επιγραφές της Μακεδονικής δυναστείας στα αρχαία ελληνικά χαραγμένα στις επιτύμβιες στήλες που βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του Μουσείου, συναντώντας ονόματα που υπάρχουν ακόμη και σήμερα.









Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την πανέμορφή Νάουσα όπου καθίσαμε για φαγητό σε ένα θαυμάσιο περιβάλλον ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά που μας θύμισε το δικό μας Βούντημα και Λογοστάρι. 


Το βράδυ καταλύσαμε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καβάλας και περιηγηθήκαμε την παραλία μιάς πολύ όμορφης πόλης που αυτές τις μέρες ήταν γεμάτη τουρίστες ντόπιους και ξένους.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή πρωϊ, επισκεφθήκαμε την Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας και την εκκλησία της Παναγίτσας της Φανερωμένης στην οποία συλλειτούργησε ο πρωθιερέας της ενορίας μας πατέρας Αθ. Χρυσούλας με τον Προϊστάμενο της εκκλησίας Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, πατέρα Θωμά Ανδρέου. Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που προσφέρθηκε στους πιστούς της Ν.Ηρακλείτσας από τον Σύλλογό μας, οι ιερείς αναφέρθηκαν στις φιλικές σχέσεις των δύο πόλεων και τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία των πόλεων αυτών. Το εκλησιαστικό συμβούλιο της εκκλησίας στη συνέχεια φιλοξένησε τον Σύλλογό μας στο Πνευματικό κέντρο της ενορίας.












Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας απολαύσαμε την τεράστια παραλία της Ν.Ηρακλείτσας κατάμεστη από λουόμενους και με ποικιλλία εστιατορίων και ταβερνών. 


Το απόγευμα της Κυριακής επισκεφθήκαμε το πρωτοχριστιανικό βαπτιστήριο των Φιλίππων με την εκκλησία της Αγίας Λυδίας, της πρώτης Ευρωπαίας Χριστιανής, το οποίο βρίσκεται σε ένα καταπράσινο και δροσερό περιβάλλον.

















Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Νέα Καρβάλη , μία πόλη που αποτελείται από πρόσφυγες της Καπαδοκίας όπου προσκυνήσαμε το ολόσωμο λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και μάθαμε την ιστορία της πόλης. Όπως μας πληροφόρησαν οι κάτοικοι η Νέα Καρβάλη διαθέτει έναν από τους πλέον δραστήριους σε όλη την Ελλάδα, πολιτιστικούς Συλλόγους, ο οποίος έχει διαμορφώσει την ιδιόκτητη στέγη του σε πολυχώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων με έμφαση την τοπική ιστορία και λαογραφία, η οποία διατηρεί άσβεστες της μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες.




Το βράδυ της ίδιας ημέρας δειπνήσαμε πλάϊ στο κύμα, σε εστιατόριο της οργανωμένης παραλίας του Μπάτη που βρίσκεται σε μαγευτικό κόλπο του νομού.



Η Δευτέρα είχε ελεύθερο πρόγραμμα περιήγησης στην παλιά πόλη της Καβάλας. Στο ψηλότερο σημείο της πόλης καθήσαμε για πρωϊνό καφέ ατενίζοντας τον κόλπο της Καβάλας και την σύγχρονη πόλη που απλωνόταν κάτω, ενώ επισκεφθήκαμε και το Ιμαρέτ, το παλιό μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο που σήμερα έχει διαμορφωθεί σε ξενοδοχείο πολυτελείας










Ακολούθησε η επιστροφή προς τη γενέθλια γη του Αυλώνα κατά την διάρκεια της οποίας όλοι οι εκδρομείς σχολιάσαμε τα όμορφα μέρη που επισκεφθήκαμε, ανταλλάξαμε ιδέες για πολιτιστικές δημουργίες στον Αυλώνα και προγραμματίσαμε τις επόμενες εκδηλώσεις του Συλλόγου!!

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΥΓΟΜΑΛΑ-25/7/2012

Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Αυλώνα ανέλαβε την συντήρηση και σχετική δαπάνη των υδραυλικών, αποχετευτικών και υδροαπωθητικών δικτύων του Μουσείου. Αποκαλύφθηκαν εσωτερικοί σωλήνες συλλογής υδάτων τα οποία διοχετεύονται σε μεγάλο βάθος στην αυλή του Μουσείου και οι οποίοι είχαν αχρηστευθεί λόγω του μεγάλου χρόνου που πέρασε από την κατασκευή τους από την Λουκία Ζυγομαλά. Όλα αυτά τα δίκτυα θα συντηρηθούν και θα επισκευασθούν ώστε να λειτουργήσουν και πάλι ώστε να μην εμπλέκονται και επιβαρύνουν το αποχετευτικό δίκτυο. Ο Γιώργος Λιάκουρης μέλος του ΔΣ του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού επισκεύασε επίσης το συντριβάνι της Ρωμαϊκής αυλής και ο πίδακας τέθηκε ήδη σε λειτουργία! Οι σχετικές εργασίες γίνονται με την επιστασία της Διευθύντριας του Μουσείου. Η ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών προβλέπει και την επίστρωση των δαπέδων με διακοσμητικούς κυβόλιθους σε αντίθεση με το απλό τσιμεντοκονίαμα που υπήρχε πριν. Σε όλους τους παραπάνω αξίζουν θερμά συγχαρητήρια!!!



ο Γιώργος Λιάκουρης έχει μόλις επισκευάσει το συντριβάνι της Ρωμαϊκής αυλής και το έχει θέσει σε λειτουργία!