Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΤΟ ΠΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΤΙΝΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ-Η ΑΡΩΓΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΖΥΓΟΜΑΛΑ

H Άρτα μετά από σκλαβιά αιώνων, αμέτρητους αγώνες και ποταμούς αίματος απελευθερώνεται εθνικά στις  24 Ιουνίου 1881 και ενσωματώνεται στον κορμό του Ελληνικού κράτους. Η κοινωνική όμως απελευθέρωση δεν ήταν ταυτόγχρονη  για τους περισσότερους κατοίκους της περιοχής. Όταν σταμάτησαν οι εορτασμοί της απελευθέρωσης, οι αγρότες κατάλαβαν ότι παραμένουν κολλήγοι των Τούρκων ή των Ελλήνων τσιφλικάδων, που αγόρασαν τα τσιφλίκια. Η συμφωνία προέβλεπε τη διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, γιατί δήθεν η ένωση δεν έγινε μετά από επανάσταση.
Το 1882 στη Βουλή έρχεται σε συζήτηση το θέμα των αγροτών της Άρτας. Αρωγός και συμπαραστάτης των αγροτών και του κινήματός τους είναι και εδώ ο Αντώνιος Ζυγομαλάς, ο οποίος από τη θέση του βουλευτή αγωνίστηκε για να αποκτήσουν οι αγρότες την κοινωνική τους ελευθερία και το αυτονόητο, την γη που πότιζαν με τον ιδρώτα τους, όπως χαρακτηριστικά έλεγε. Οι αγρότες της Άρτας παρά τους συνεχείς αγώνες τους έγιναν ιδιοκτήτες της γης τους αρκετά αργότερα και ιδίως χάρη στον Αλέξανδρο Παπαναστασίου που θεσμοθέτησε τις αναγκαστικές απολλοτριώσεις υπέρ των αγροτών με τις οποίες οι αγρότες της Άρτας και Θεσσαλίας απέκτησαν ιδιοκτησίες.
Ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει στα παρακάτω κείμενα τις θέσεις και κοινοβουλευτικούς αγώνες του Αντωνίου Ζυγομαλά υπέρ των αγροτών της Άρτας. Πρόκειται για ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο του Γιάννη Τσούτσινου από το βιβλίο ''Αρτινά Ιστορικά Θέματα'' το οποίο δεν κυκλοφορεί. Το κείμενο ανακάλυψε και μας έστειλε το μέλος του Συλλόγου μας κος Δημήτρης Χούσος τον οποίο ευχαριστούμε για την αποστολή του.

Αντώνιος Ζυγομαλάς