Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-16 & 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Ο εφετινός εορτασμός της Αγίας Μαρίνας ήταν ο λαμπρότερος από κάθε άλλη φορά. Πλήθος κόσμου την παραμονή και ανήμερα του εορτασμού της εκκλησίας, παρόλη τη φοβερή ζέστη που επικρατεί αυτές τις μέρες, περπάτησαν το δύσκολο ανηφορικό μονοπάτι μέσα στα βουνά για να φτάσουν στο γραφικό ξωκκλήσι.
 Η καταπληκτική ανέγγιχτη φύση και η θέα από το ξωκκλήσι, που κρέμεται σαν ένα μικρό μπαλκόνι πάνω από τον γκρεμό, αποζημίωσε τους πάντες. Ιδιαίτερα όμως αποζημίωσε όλο τον λαό του Αυλώνα αλλά και τους κατοίκους των γύρω χωριών που συμμετέχουν κάθε χρόνο στον εορτασμό σύμφωνα με παλαιά παράδοση, η εξωτερική αναπαλαίωση της εκκλησίας που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και η οποία έγινε με φροντίδα και μέριμνα κατοίκων του Αυλώνα με κοπιαστική εργασία επί 3 μήνες!
Ομάδα πολλών κατοίκων, των οποίων τα ονόματα θα δημοσιεύσουμε αναλυτικά, με δικά τους έξοδα και προσωπική εργασία ανέβασαν (με σακκίδια στους ώμους και στις πλάτες τους!) όλα τα υλικά που χρειάστηκαν για την αναπαλαίωση της εκκλησίας και του γύρω χώρου και εργάσθηκαν σκληρά για το τελικό αποτέλεσμα που θαυμάστηκε από όλους όσους επισκέφθηκαν την εκκλησία της Αγίας.
Η πρωτότυπη εικόνα της Αγίας, η οποία είχε φανερωθεί σε βοσκό της περιοχής, στο απόκρημνο σπήλαιο δίπλα στο οποίο κτίσθηκε το εξωκκλήσι, έχει <χαθεί> εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με τη διήγηση του ιερέα πατρός Χρ. Σύρμα κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, η τεράστια εικόνα της Αγίας, σε φυσικό μέγεθος αφαιρέθηκε από κάποιους που κατάλαβαν την αρχαιολογική της αξία  αφαιρώντας μάλιστα το ολάργυρο πουκάμισο-κάλυμμα της εικόνας προκειμένου να διαπιστώσουν την καλλιτεχνική της αξία. Στη συνέχεια πήραν την εικόνα αφήνοντας το πουκάμισο, το οποίο μεταφέρθηκε αργότερα για φύλαξη στον Προφήτη Ηλία που βρίσκεται σήμερα στο στρατόπεδο Αυλώνα το οποίο μετά από λίγο <χάθηκε> και αυτό. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει όταν τα θρησκευτικά κειμήλια-εικόνες αφήνονται στη τύχη τους χωρίς φύλαξη, ενώ θα έπρεπε να φυλάσσονται στις εκκλησίες των χωριών και να μεταφέρονται στα εξωκκλήσια μόνο για προσκύνημα την ημέρα του εορτασμού του Αγίου ή της Αγίας.
Την παραμονή το βράδυ ο Σύλλογος Αποστράτων Αυλώνα διοργάνωσε πανηγύρι στο χώρο της παλιάς βρύσης κάτω από την ιτιά στο οποίο είχε προσκληθεί και συμμετείχε και ο Σύλλογός μας μαζί με τον Σύλλογο Οικιστικής Ανάπτυξης Αυλώνα, τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Αυλώνα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροχωρίου (Μπούγων). Στον πανηγυρισμό συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Αυλώνα κος Γιώργος Παπαγιάννης.
Στο προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογος Αποστράτων, ευπρέπισε την παλαιά βρύση κτίζοντας στηθαίο, δημιούργησε δεξαμενή συλλογής υδάτων και έφτιαξε ένα μικρό αλώνι για το χορό που ακολούθησε την παραμονή το βράδυ. Πανηγύρι είχε στηθεί και παρακάτω στο πλάτωμα δίπλα στο ποτάμι από τον κο Βασίλη Σύρμα.
Οι μουσικές και το φαγοπότι συνεχίστηκαν μέχρι αργά τη νύχτα και ο χώρος του Βουντήματος, μία από τις παλαιές κοιτίδες του σύγχρονου Αυλώνα, αφού εκεί ζούσαν πολλοί κάτοικοι πριν την Επανάσταση του 1821, ξανάζησε  χαρούμενες στιγμές. Στη λειτουργία του εσπερινού χοροστάτησε ο πατέρας Γεώργιος Μανωλόπουλος από τον Άγιο Θωμά (Λιάτανι) και ανήμερα του εορτασμού ο πατέρας Χρήστος Σύρμας από τον Αυλώνα (Σάλεσι).
Σε όλους όσους κοπίασαν για την αναπαλαίωση της εκκλησίας και του χώρου της βρύσης αξίζουν θερμά συγχαρητήρια καθώς και στους πανηγυριστές και εορτάζοντες που συμμετείχαν στον εορτασμό. Σε όλους αυτούς ευχόμαστε χρόνια πολλά.
Το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται προέρχεται από τα μέλη του Συλλόγου μας κο Τάκη Νάνο και κο Δημήτρη Χούσο τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την αποστολή του.



Ο χωματόδρομος προς Βούντημα






















            Ο ιερέας Χ. Σύρμας ανήμερα του εορτασμού









Η είσοδος που οδηγεί στο σπήλαιο
 όπου φανερώθηκε η εικόνα της Αγίας

Το σημείο που φανερώθηκε η εικόνα της Αγίας

Οικολογικές πρωτοβουλίες, παράδειγμα προς μίμηση
 στο προαύλιο της εκκλησίας





Ο ιερέας Γ.Μανωλόπουλος 
παραμονή του εορτασμού

Η κα Ναυσικά Μίχα και μέλος του Συλλόγου μας,
από τους πρωτεργάτες
στην αναπαλαίωση της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας




Ο χώρος της παλιάς βρύσης μετά την διαμόρφωση
 από τον Σύλλογο Αποστράτων Αυλώνα
Ο χορός την παραμονή το βράδυ καλά κρατεί