Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 4/12/2011-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011 στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Αυλώνα, θα γίνει από τον Σύλλογό μας, μεγάλη λαογραφική εκδήλωση με επίκεντρο την τοπική φορεσιά, ανδρική και γυναικεία, του Αυλώνα.
Η εκδήλωση θα αρχίσει με την παρουσίαση εκ μέρους του Συλλόγου,  των περισσότερων γιορτινών ενδυμασιών του τόπου μας και την εξελικτική τους πορεία από το 1900 έως το 1930 περίπου, πορεία που συνδυάστηκε και επηρεάστηκε από τα μεγάλα γεγονότα της εποχής, πολέμους, κοινωνικές ανακατατάξεις κλπ. Η παρουσίαση θα συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό, με προβολή επί οθόνης, μέρος του οποίου θησαυρίστηκε στην πολύ σημαντική έκθεση παλιάς φωτογραφίας που έκανε ο Σύλλογός μας στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αυλώνα-Δημητρίου Λιάκουρη στις 3/9/2011 και 11/9/2011, το οποίο αφενός θα τεκμηριώνει την παρουσίαση, αφετέρου θα διευκολύνει τον θεατή να κατανοεί τον κάθε τύπο φορεσιάς. 
Ταυτόγχρονα θα εκτίθενται αυθεντικά κομμάτια από τις παραπάνω φορεσιές αλλά και αντίγραφα-δημιουργίες μελών του Συλλόγου μας, ώστε ο θεατής εκτός από τα φωτογραφικά τεκμήρια να μπορεί να δεί από κοντά και τα ενδύματα που απεικονίζονται στις φωτογραφίες καθώς και τις προσπάθειες των μελών του Συλλόγου για την κατασκευή αντιγράφων της τοπικής φορεσιάς.
Θα ακολουθήσει ομιλία από την Διευθύντρια του Μουσείου Ζυγομαλά κα Έφη Κρέμου, αφού η εκδήλωση άπτεται ούτως ή άλλως με το σημαντικότατο Μουσείο της πόλης μας, η οποία θα μιλήσει για την διαχρονικότητα του Μουσείου, τον ρόλο του στον 21ο αιώνα και την ολόπλευρη ανάδειξή του εντός και εκτός ορίων Ελλάδας.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η δημιουργός παραδοσιακών Ελληνικών κοσμημάτων από τον Βόλο, κα Γεωργία Βαγενά, η οποία επί δεκαετίες δημιουργεί αντίγραφα ελληνικών παραδοσιακών κοσμημάτων και η οποία θα μιλήσει για τα παραδοσιακά κοσμήματα εκθέτοντας δείγματα των έργων της.  
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα ανακηρυχθούν Επίτιμα Μέλη του Συλλόγου, άτομα που έχουν συνεισφέρει στην ιστορία του Αυλώνα, στον Σύλλογο και στο Μουσείο Ζυγομαλά με την αρωγή τους.
Θα ακολουθήσει αδελφοποίηση του Συλλόγου με το πολιτιστικό Σωματείο ''Σύγχρονη Λυσιστράτη'' του Ωρωπού.
Προς το τέλος της εκδήλωσης η Χορωδία του Συλλόγου, με την μουσική υποστήριξη του Γιώργου Κυριακού, δεξιοτέχνη του κλαρίνου και ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου μας, θα τραγουδήσει παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, τα οποία έκανε γνωστό στο Πανελλήνιο μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της Ελλάδας, η Γεωργία Μηττάκη, η οποία καταγόταν από την πόλη μας.
Για την εκδήλωση έχουν προσκληθεί αρχές και φορείς του Δήμου Ωρωπού, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, γειτονικοί Σύλλογοι κλπ
Η παραπάνω εκδήλωση για πρώτη φορά γίνεται στον τόπο μας και επειδή δεν είναι εύκολο να γίνονται συχνά τέτοιες εκδηλώσεις δεν πρέπει να την χάσει κανείς μας!
Γι αυτό προσκαλούνται όλοι οι κάτοικοι του Αυλώνα καθώς και του ευρύτερου Δήμου Ωρωπού καθώς και όσοι πληροφορηθούν με οποιονδήποτε τρόπο την εκδήλωση, να έρθουν στο Δημοτικό Σχολείο Αυλώνα την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 6.00 το απόγευμα!