Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΥΛΩΝΑ «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΑΚΟΥΡΗΣ»



Οι διαδραστικές εκδηλώσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αυλώνα απλώνονται συνεχώς γεγονός που αποδεικνύει την τεράστια χρησιμότητα και ωφέλεια του πολιτιστικού αυτού πυρήνα για τον τόπο μας.

1. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ  ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ FUTURE LIBRARY

Στη φετινή καλοκαιρινή εκστρατεία του FUTURE LIBRARY για την προώθηση της ανάγνωσης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας το θέμα είναι η πολύχρωμη βιβλιοθήκη, μία όαση χρωμάτων, διαφορετικότητας, πολυφωνίας που αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον ομοιόμορφο όπου κυριαρχούν οι κραυγές.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αυλώνα «Δημήτριος Λιάκουρης», η οποία είναι μέλος της Διαδυκτιακής Βιβλιοθήκης του Μέλλοντος (FUTURE LIBRARY) από την αρχή της λειτουργίας της, συμμετείχε στο βιωματικό σεμινάριο που έγινε στη Βέροια 13-14-15 Μαρτίου για την οργάνωση και τη διαχείριση των δράσεων αυτής της εκστρατείας.
Στο σεμινάριο αυτό  συμμετείχαν 117 βιβλιοθήκες , 7 εκπαιδευτές, εθελοντές και η ομάδα του future library. Έτσι κτίστηκε μια εκστρατεία για την οποία θα ενημερωθούν παιδιά και μεγάλοι με σκοπό την συμμετοχή τους σε μία πρωτοποριακή καλοκαιρινή δράση.
Αναλυτικά το σεμινάριο είχε τις  εξής δράσεις:
«Χτίζοντας μια εκστρατεία ανάγνωσης» με την κα Βοκοτοπούλου με βάση ένα έργο τέχνης και αφού δημιουργήθηκαν υποομάδες των 5-6 ατόμων αναλύθηκε μια δράση για παιδιά με έναυσμα το έργο και θέμα τα χρώματα. Καταγράφηκε και σε επόμενο χρόνο συζητήθηκε με την υπεύθυνη της δράσης.
Ξενάγηση στη βιβλιοθήκη της Βέροιας και ανάλυση με οδηγό το βιβλίο της Άννας Ζέγκερς «Εκείνο ακριβώς το μπλέ».
Εργαστήριo ΦΩΤΟ-ΚΟΜΙΚ με τη Μαρία Λεωνίδα με σκοπό την εκπαίδευση σε παρουσίαση και σχολιασμό μιας ιστορίας.
Θεατρικό εργαστήρι με τη Μελίνα Χατζηγεωργίου πάνω στο βιβλίο «Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια» του Κώστα Χαραλά. Στόχος η κατανόηση του ρόλου του εκπαιδευτικού δράματος στην παιδαγωγική.
«Δημιουργική σχέση με τα βιβλία» με την Μαρία Αγγελίδου.
Η ιστορία του παιδικού βιβλίου  από την αρχαιότητα στις μέρες  μας.
Πράσινοι Ντετέκτιβς με την Ελένη Σβορώνου της WWF. Αναζήτηση οικολογικού αποτυπώματος του καθενός μας, ευαισθητοποίηση παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος.
Εικαστικό εργαστήρι με την Χριστίνα Ντεπιάν πάνω στο βιβλίο «Οι σκιές χάθηκαν». Αφήγηση μέσω εικαστικής τέχνης.
Κοινότητα Εθελοντών: atenistas με τον Τάσο Χαλκιόπουλο. Πως οι εθελοντές μπορούν να τα αλλάξουν όλα;




2.Σημαντικές δωρεές βιβλίων έγιναν το τελευταίο διάστημα στη βιβλιοθήκη. Οι δωρητές είναι:

-Βορέειος Βιβλιοθήκη Αμαρουσίου
-κα Μαργαρίτα Δασκαλάκη ( Υπ.Εσωτερκών). Ανάμεσα στα βιβλία, και η συλλεκτική πρώτη έκδοση του βιβλίου «Ελένη ήΚανένας», εκδόσεων Άγρα, της κας Ρέας  Γαλανάκη, που διαβάσαμε στην πρόσφατη Λέσχη Ανάγνωσης
-Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη, Πειραιά
-κος Γεώργιος Πύργαρης (συγγραφέας)
-κα Αναστασία Καραμιχάλη
-κα Βασιλική Νικολάτου (συγγραφέας)
-οι κληρονόμοι Γεωργίου Γραίγου στη μνήμη του, δώρησαν την βιβλιοθήκη του εκλιπόντος στη  Δημοτική Βιβλιοθήκη
-κος Ιωάννης Γκικάκης (συγγραφέας)

Σε όλους τους παραπάνω η Δημοτική Βιβλιοθήκη στέλνει τις θερμές ευχαριστίες της για την αρωγή τους στον εμπλουτισμό της.

3. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Η Βιβλιοθήκη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, άνοιξε τις πόρτες της στις  21/03/2013, για να υποδεχτεί  τους φίλους και τις φίλες της ποίησης και να ενώσει τις ψυχές  αυτών που πρώτα νιώθουν και  μετά κατανοούν…..
Δεν είναι διόλου τυχαίο που η UNESCO το 1999 καθιέρωσε τη σημερινή ημέρα ως ημέρα Ποίησης. Είναι η ημέρα της Εαρινής Ισημερίας , όσο χρόνο διαρκεί η ημέρα διαρκεί και η νύχτα, όσο είναι το φως είναι και το σκοτάδι, η γέννηση και ο θάνατος. Η Ποίηση είναι ο πορθητής του θανάτου , ο διαλύτης του σκοταδιού που με το φως των στίχων της νικά το σκοτάδι του μυαλού.
Η ιστορία της Ποίησης  είναι τόσο μακρά όσο και η  ιστορία του Ανθρώπου. Τα πρώτα  ποιήματα είναι τα ομηρικά έπη  που όπως είπε και ο Πάουντ «Αν κάποιος μάθει καλά ελληνικά, μπορεί να βρει σχεδόν ολόκληρη την ποίηση στον Όμηρο». Απαγγέλθηκαν:
-αποσπάσματα από τον  Όμηρο
-ο Θάνατος του Διγενή Ακρίτα
-Ελεύθεροι Πολιορκημένοι  του Διονύσιου Σολωμού
-Ιθάκη , Κεριά , ο Γέρος , Προς τας Κυρίας του Καβάφη
-Άρνηση του Σεφέρη
-Προφήτης και Επιτάφια του Παλαμά
Καθώς και άλλα

Η ποίηση σύμφωνα με τον Αριστοτέλη είναι πιο φιλοσοφική κι έχει μεγαλύτερη αξία από την  ιστορία ενώ ο Νικηφόρος Βρεττάκος την ορίζει ως «μια ανθρώπινη καρδιά φορτωμένη  όλο τον κόσμο».
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα έφυγαν με νέες γνώσεις  και σίγουρα πιο προβληματισμένοι. Θα ξανασυναντηθούν στο τέλος Απριλίου με θέμα την ποίηση του Σεφέρη.