Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΖΥΓΟΜΑΛΑ-13/10/2014

Στις 13 Οκτωβρίου 2014 η τραπεζαρία της Οικίας Ζυγομαλά, η οποία είχε μετατραπεί σε αποθήκη και λεβητοστάσιο καλοριφέρ(!) κατά την ''ανακαίνιση'' του Μουσείου το 1990, αποκαταστάθηκε στην πρώτη της μορφή και χρήση, την οποία είχε προβλέψει και προορίσει με την διαθήκη της  η δωρήτρια όπως παραμείνει αναλλοίωτη μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα του Μουσείου-Ιδρύματός της.
Εδώ και 3 χρόνια η Ομάδα Διάσωσης του Μουσείου Ζυγομαλά με επικεφαλής την Διευθύντριά του κυρία Έφη Κρέμου, εργάστηκε εθελοντικά για να αποκαταστήσει τον χώρο αλλά και να προστατεύσει τα εκατοντάδες εκθέματα και κειμήλια του Μουσείου που είχαν απορριφθεί εκεί μετατρέποντάς τον σε αποθήκη και σε συγκατοίκηση με το λεβητοστάσιο του καλοριφέρ που είχε εγκατασταθεί εντός του Μουσείου!!!
Τα περισσότερα εκθέματα από αυτά που ευρίσκονταν εντός της αποθήκης (κατά 50% κειμήλια του Ανδρέα Ζυγομαλά) επανεκτέθηκαν μέσα στους χώρους του Μουσείου, όπου ανέκαθεν ευρίσκονταν, υπενθυμίζοντας ξανά τη μνήμη του μονάκριβου παιδιού της Λουκίας Ζυγομαλά, ο πρόωρος χαμός του οποίου ήταν η αφορμή για την πολυσχιδή μετέπειτα δράση της μητέρας του και τις ευεργεσίες που αυτή προσέφερε στον Αυλώνα.
Η Λουκία Ζυγομαλά με την έκθεση των κειμηλίων του παιδιού της ήθελε να τονίσει και αυτή την πτυχή της δράσης της, η οποία ξεκίνησε με ένα προσωπικό δράμα και μετουσιώθηκε σε ανιδιοτελή προσφορά προς τους συνανθρώπους της.
Η διάταξη των εκθεμάτων τα οποία η Λουκία Ζυγομαλά είχε απαγορεύσει ρητά με τη διαθήκη της να μετακινηθούν από τη θέση τους, δήλωνε στον επισκέπτη του Μουσείου και την πορεία της λαμπρής αυτής οικογένειας μέσα στο χρόνο, παράδειγμα προς μίμησιν στους επισκέπτες αλλά και στους εκάστοτε μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αυλώνα, στο οποίο δωρήθηκε το Ίδρυμα.
Έχοντας όλα αυτά υπόψιν η Διευθύντρια του Μουσείου, ευθύς ως ανέλαβε τα καθήκοντά της το Νοέμβριο 2011, κινήθηκε προς αποκατάσταση της διαθήκης της δωρήτριας, της σημειολογίας της έκθεσης και της ιστορικότητας του χώρου.
Αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια στάθηκε καταστατικά ο Σύλλογός μας με την Ομάδα Διάσωσης του Μουσείου Ζυγομαλά που συνέστησε, δαπανώντας χρήματα και προσωπική εργασία των μελών του.
Στις 13 Οκτωβρίου 2014 αφού ο καυστήρας θέρμανσης με την εργασία του κυρίου Σπύρου Καλέμη είχε απομακρυνθεί και αφού τα εκθέματα της τέως αποθήκης είχαν επανατοποθετηθεί στο Μουσείο, αποκαταστάθηκε και ο χώρος της τραπεζαρίας της Οικίας Ζυγομαλά.
Στα έπιπλα της τραπεζαρίας αυτής η οποία είχε μεταφερθεί στον Αυλώνα από το αρχοντικό της οικογένειας Ζυγομαλά στην Αθήνα, είχαν συνεστιάσει μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος κλπ.
Ας ξεχάσουμε το στενάχωρο παρελθόν που ταλαιπώρησε το Μουσείο Ζυγομαλά και ας χαρούμε την αποκατάσταση ενός ακόμη Μουσειακού χώρου που είναι πιά προσιτός και πάλι στο κοινό όπως την εποχή της δημιουργίας του Μουσείου.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι εύγλωττες.