Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ

Με μεγάλη κατάνυξη παρακολούθησαν οι κάτοικοι του Αυλώνα τις Ιερές Ακολουθίες των Σεπτών Παθών. Όλη την Μ.Εβδομάδα ο ναός των Αγίου Αντωνίου και Ανδρέου ήταν γεμάτος χριστιανούς που παρακολουθούσαν με ευλάβεια και συγκίνηση τα Άγια Πάθη, με αποκορύφωμα την Ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης και ιδιαίτερα την στιγμή της Σταύρωσης όταν ακούστηκε από τους Ιερείς το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...» και oι καμπάνες των Ναών χτύπησαν πένθιμα μέσα στην ανοιξιάτικη νύχτα μεταφέροντας το μήνυμα της ημέρας. 
Μετά το τέλος της ακολουθίας,  πλήθος γυναικών, ηλικίας πέντε έως ογδόντα ετών, παρέμειναν στην εκκλησία  για να στολίσουν με ευλάβεια και κατάνυξη το ξυλόγλυπτο Ιερό Κουβούκλιο του Επιταφίου, έθιμο που έρχεται από το μακρινό παρελθόν του χωριού μας, ενώ χορωδία γυναικών έψαλλε τις τρεις στάσεις των  εγκωμίων του Επιταφίου Θρήνου, «Η Ζωή εν Τάφω», «Αι Γενεαί αι Πάσαι» και «Άξιον εστί».
Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωϊ τελέσθηκε με κατάνυξη η ακολουθία της Αποκαθήλωσης κατά την διάρκεια της οποίας, οι καμπάνες των Ναών ηχούσαν πένθιμα. 
Εφέτος τα άνθη για τον στολισμό του Ιερού Κουβουκλίου του Επιταφίου προσέφερε η κα Βούλα Πατσουλέ-Πάλλη εις μνήμην του εκλιπόντος συζύγου της Ευάγγελου Πάλλη. Την επιμέλεια για τον στολισμό  του Επιταφίου είχε  η κα Πόπη Αλεξάνδρου-Μυλωνά.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής πλήθος κόσμου προσκύνησε τον Επιτάφιο και  ακολούθησε την περιφορά του στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, σχηματίζοντας μέσα στη νύχτα ένα ποτάμι από φως αναμμένων κεριών. 
Το βράδυ του Μ.Σαββάτου, με λαμπρότητα γιορτάστηκε και στον Αυλώνα  η Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού. Όλοι οι κάτοικοι της πόλεως μας παρακολούθησαν την Ακολουθία της Αναστάσεως και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Μόλις οι ιερείς έψαλλαν το «Χριστός Ανέστη»,  στον προαύλιο χώρο του Αγίου Αντωνίου, σήμαναν οι καμπάνες  και ο ουρανός φωτίστηκε από πλήθος πολύχρωμων βεγγαλικών που ήταν πρωτοβουλία και χορηγία του Δήμου. Στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία πολύς κόσμος έμεινε ως το τέλος αυτής και κοινώνησε «των Αχράντων Μυστηρίων». Να σημειωθεί ότι το Άγιο Φώς ήρθε και φέτος στον Αυλώνα από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα. Το Μεγάλο Σάββατο  γίνεται η Αφή του Αγίου φωτός στον Πανάγιο Τάφο και από εκεί μεταφέρεται με αεροπλάνο στη Ελλάδα. Πολλές πόλεις έχουν την ευλογία να το πάρουν. Μεταξύ αυτών και ο Αυλώνας.

  Ο Σύλλογός μας σας εύχεται «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ».






Ο ευσχήμων Ιωσήφ από του ξύλου καθελών,  


το Άχραντόν Σου Σώμα,


σινδόνι καθαρά ειλήσας και αρώμασι,


εν μνήματι καινώ  κηδεύσας απέθετο.


Ο Επιτάφιος περιφέρεται επί των κεφαλών
των ιερέων του Ναού, πατρός Χρ. Σύρμα και Αθ. Χρυσούλα




Αριστερά η κα Βούλα Πατσουλέ, στο μέσον ο πατήρ Αθ. Χρυσούλας,
δεξιά η κα Πόπη Αλεξάνδρου-Μυλωνά





H περιφορά του Επιταφίου στο χωριό




Aπό τις ρίψεις βεγγαλικών την ώρα της Ανάστασης

XΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ