Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ

Στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση
http://menidiatis.blogspot.com/2011/05/blog-post_22.html

με πολλή χαρά μας είδαμε να δημοσιεύεται το παρακάτω έγγραφο, το οποίο αποτελεί πράξη καθορισμού ορίων μεταξύ Δήμου Αχαρνών και Κοινότητας Αυλώνος. Το έγγραφο έχει συνταχθεί στον Αυλώνα την 28 Απριλίου 1963, από Επιτροπή συσταθείσα δυνάμει της υπ΄αριθμ. 8927/60 απόφασης του Νομάρχη Αττικής. Η επιτροπή η οποία υπογράφει και τον διαχωρισμό ορίων αποτελείται από τους:
1)     Χρίστο Παπανικολάκο, Ειρηνοδίκη Αχαρνών ως Πρόεδρο
2)     Χρίστο Δέδε, Δημοτικό Σύμβουλο Αχαρνών
3)     Δημ. Ράπτη, Δημοτικό Σύμβουλο Αχαρνών
4)     Ιωάννη Σύρμα Πρόεδρο Κοινότητας Αυλώνος
5)     Δημ. Δάβρη, Κοινοτικό Σύμβουλο Αυλώνος

Η επιτροπή έθεσε μεταξύ  άλλων και τα όρια αναφορικά με την περιοχή Αγίου Νικολάου στην Πάρνηθα, της οποίας την αδιαμφισβήτητη ιδιοκτησία στα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα του Δήμου Ωρωπίων αμφισβητούν  τελευταία…..κάποιος ή κάποιοι.
Η επιτροπή καθορίζει και υπογράφει  κατά λέξη τα όρια της περιοχής ως εξής:
«..εκείθεν ακολουθεί κατεύθυνσιν κατ΄ευθείαν γραμμή προς Δυσμάς και φθάνει στο κέντρον της Λάκας Δραμπάλεζας, από του σημείου δε τούτου η οριοθετική γραμμή ακολουθεί κατεύθυνσιν Δυτικήν προς την κορυφήν Σάκουλα, εκείθεν η οροθετική γραμμή ακολουθεί κατεύθυνσιν Νοτιοδυτικήν κατ΄ευθείαν γραμμήν μέχρι συναντήσεως του ρέματος του Αγίου Νικολάου, όπερ τέμνει εις σημείον επί του ρεύματος τούτου, απέχον τετρακόσια (400) μέτρα βορειοδυτικώς από του άνω Εξωκκλησίου, εκείθεν από του άνω σημείου επί του ρεύματος του Αγίου Νικολάου, η οροθετική γραμμή ακολουθεί κατεύθυνσιν Νοτιοδυτικήν κατ΄ευθείαν γραμμήν και φθάνει εις το Βουνό Πέτρα-Προβατίνας….»

Το ρέμα του Αγίου Νικολάου ευρίσκεται κάτω από το παλαιό πηγάδι και απέχει πράγματι 400 μέτρα περίπου απόσταση από το εξωκκλήσι που ευρίσκεται βορειοδυτικά στην άκρη του ξέφωτου. Πάνω από το εξωκκλήσι πάντως δεν υπάρχει κανένα ρέμα, αφού το εξωκκλήσι βρίσκεται χτισμένο στα ριζά του βουνού Κιάφα και το ρέμα διέρχεται στα 400 μέτρα περίπου παρακάτω.
(....σε αναζήτηση του ρέματος πάνω στο βουνό της Κιάφας!)

Δείτε τώρα και τον χάρτη που συντάχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας αργότερα με άλλη επιτροπή το 1975 και η οποία οριοθέτησε ακριβώς τα ίδια όρια με την επιτροπή του 1963. Βλέποντας τον χάρτη του 1975 και διαβάζοντας τον καθορισμό ορίων του 1963 παρακολουθείτε ακριβώς την ίδια οριοθέτηση και προσανατολισμό και φυσικά η εκκλησία είναι κτισμένη εκτός των ορίων των κτημάτων και Λοιμικού και Σαλονίκης (η Σαλονίκη είναι στα ανατολικά και δεν φαίνεται στο παρόν απόσπασμα)


«..εκείθεν ακολουθεί κατεύθυνσιν κατ΄ευθείαν γραμμή προς Δυσμάς και φθάνει στο κέντρον της Λάκας Δραμπάλεζας, από του σημείου δε τούτου η οριοθετική γραμμή ακολουθεί κατεύθυνσιν Δυτικήν προς την κορυφήν Σάκουλα, εκείθεν η οροθετική γραμμή ακολουθεί κατεύθυνσιν Νοτιοδυτικήν κατ΄ευθείαν γραμμήν μέχρι συναντήσεως του ρέματος του Αγίου Νικολάου, όπερ τέμνει εις σημείον επί του ρεύματος τούτου, απέχον τετρακόσια (400) μέτρα βορειοδυτικώς από του άνω Εξωκκλησίου, εκείθεν από του άνω σημείου επί του ρεύματος του Αγίου Νικολάου, η οροθετική γραμμή ακολουθεί κατεύθυνσιν Νοτιοδυτικήν κατ΄ευθείαν γραμμήν και φθάνει εις το Βουνό Πέτρα-Προβατίνας….»

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για την εικόνα και την εκκλησία πρέπει επιτέλους να «κλείσουμε» το θέμα και τις διαδόσεις, λέγοντας ότι η εικόνα σύμφωνα με την αφιερωματική της επιγραφή στο κάτω αριστερά μέρος αναφέρει ότι έχει φτιαχτεί το 1891  αφιερωμένη στο ναό από ανθρώπους που το 1821 ήσαν μάλλον...αγέννητοι.

(καλού-κακού πάντως, κάποιος ή κάποιοι πρέπει να αγοράσουν οθόνες ηλεκτρονικού υπολογιστή με υψηλή ανάλυση, για να βλέπουν καλύτερα ό,τι για πρώτη φορά βλέπουν στη ζωή τους..μέσω διαδικτύου, πριν αρχίσουν να βγάζουν συμπεράσματα)

Επίσης αν ενθυμούμεθα καλώς, κάπου στο διαδίκτυο διαβάσαμε ένα απόσπασμα και ορισμένα άλλα, τα οποία έχουμε σκανάρει σε...περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι...βιαστούν να τα ''αποσύρουν'' και το οποίο έγραφε μεταξύ άλλων τα εξής:

(Η εικόνα αυτή προγονική παρακαταθήκη ιστορική για τους συμπολίτες μας διακατόχους του κτήματος Λοιμικού-Σαλονίκης 31.000 στρεμ. εντός του οποίου αφιερωμένη το 1841 από προγόνους μας αγωνιστές του 1821, υπάρχει και είναι το αρχαιότερο (πλην εγγράφων) ιστορικό τεκμήριο της πόλης μας...Η χρονική συγκυρία της αφιέρωσης που αναγράφεται στην εικόνα «Εις μνημόσυνον των συνδρομητών Μενιδίου 1841» επισημαίνει την αίσιον για τους προγόνους μας έκβαση της δίκης την ίδια χρονολογία εναντίον του Δημοσίου διεκδικούντος νομή και κατοχή των 31.000 στρεμ. στο πρωτοδικείο και στη συνέχεια στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο, δικαίωσαν τους προγόνους μας και τους απέδωσαν διακατοχή και έτσι μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται από το Δημόσιο..Η εικόνα αυτή προσκυνούνταν από τους συμπολίτες μας στους δύο σχεδόν αιώνες που πέρασαν από την αρχική αφιέρωση....Εκεί στην απέραντη και μαγευτική τοποθεσία με το γενικό προσδιορισμό «Σαλονίκι».....Θα πάρουν σήμερα αυθαίρετα την εικόνα μας από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου Λοιμικού-Σαλονίκη. Τους ισχυρισμούς του Προέδρου επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού των δικαιούχων του κτήματος Σαλονίκι...Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ύπαρξη της εικόνας ήταν γνωστή στους δικαιούχους του κτήματος...)

Tα παραπάνω μάλιστα αποσπάσματα τα οποία αποτελούν τμήμα υπομνήματος(!) όπως πληροφορηθήκαμε, έχουν τεθεί και επισήμως(!) υπόψιν του Σεβασμιότατου Mητροπολίτη Αθηναγόρα, μαζί με λοιπά ''ακλόνητα'' αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία ασφαλώς και θα τα λάβει υπόψιν του όσον αφορά την τελική του κρίση...


Επίσης η εκκλησία όπως μαρτυρά και η ανάλυφη κτιτορική επιγραφή στο υπέρθυρο, έχει φτιαχτεί αν θυμούμαστε καλά το 1883..μερικά χρονάκια δηλαδή πριν…την εικόνα!
                 (Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος...)

Κάτι παραπάνω ήξερε λοιπόν ο Δήμος Ωρωπίων πριν πάρει την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του για την εκκλησία, την περιοχή και την εικόνα, θέτοντας οριστικό τέλος στο θέατρο του παραλόγου που παίζεται τόσες μέρες τώρα...

Ευχαριστούμε πάρα πολύ την ΙΛΕΑ καθώς και την παραπάνω ηλεκτρονική σελίδα που ανάρτησε τη θαυμάσια οριοθέτηση του 1963, η οποία συμφωνεί απολύτως με αυτήν του 1975!  Από όσο γνωρίζουμε τόσο η οριοθέτηση του 1963 όσο και αυτή του 1975 ευρίσκονται στα χέρια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αθηναγόρα, ο οποίος θα χαρεί επίσης παρά πολύ, αφού οι 2 οριοθετήσεις, προσκομιζόμενες, η μεν του 1963 από τους φίλους Αχαρνείς, η δε του 1975 από Αυλωνίτες, συμπίπτουν απόλυτα! Προτείνουμε μάλιστα σε όσους αμφιβάλλουν ακόμη και προσπαθούν τόσες μέρες τώρα, να βάλουν σε διαμάχη τα ανέκαθεν φιλικά χωριά Μενίδι και Σάλεσι (σίγουρα όχι ντόπιους όπως αυτοί που συμμετείχαν στις παραπάνω επιτροπές), να πάμε μια εκδρομή σε αυτό το σημείο για να δούν και...από κοντά κατά που «πέφτει» η εκκλησία και που «πέφτει» το….ρέμα!
 Το παραπάνω μας το συνέστησε και ο Σεβασμιότατος Αθηναγόρας την 23-5-2011, στον οποίο πάντως δείξαμε την πρόσκληση που απεύθυνε ο Σύλλογός μας για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου Νεομάρτυρος εξ Ιωαννίνων την 17-5-2011 προς την ΙΛΕΑ, η οποία όμως δεν μας τίμησε με επιτόπια επίσκεψή της στο ναό του Αγίου, ο οποίος είναι ο μοναδικός Άγιος Νικόλαος στην περιοχή αυτή (...αν και η περιοχή τελευταία έχει γεμίσει με Άγιους Νικόλαους!) και ο οποίος ευρίσκεται πάνω από το ρέμα !!!

Υ.Γ. Θερμά συγχαρητήρια σε όλον τον λαό του Αυλώνα και του Δήμου Ωρωπίων, που εγνώριζε ότι η θαυμαστή εικόνα γράφει 1891 και παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, δεν διέρρευσε ''προς τα έξω'' την αληθινή χρονολόγηση του θρησκευτικού αντικειμένου, συμβάλλοντας με την ''σιωπή'' του καίρια στην αποκαθήλωση του μύθου που ''κατασκευάσθηκε'' και κυκλοφορεί μέρες τώρα!
Υ.Γ.1. Όσοι ζητούν εικόνα του...1841 που έφτιαξαν οι αγωνιστές του...1821 ας ψάξουν να την βρούν και..να την πάρουν!
Υ.Γ.2. ''Άνθρακες'' το ιστορικό κειμήλιο, αδάμαντας το θεολογικό εύρημα.