Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΖΥΓΟΜΑΛΑ

Στον Αυλώνα, από τις διηγήσεις της Λουκίας Ζυγομαλά οι οποίες μεταφέρονται με προφορική παράδοση από γενιά σε γενιά, γνωρίζουμε ότι τα κεντήματα των Σχολών Ζυγομαλά που παράγονταν από τις σχολές με τον διακριτικό τίτλο "Αττική Ελληνικά χωρικά κεντήματα", αγοράζονταν από υψηλά πρόσωπα της εποχής και σήμερα βρίσκονται σε παλάτια και ανάκτορα της Ευρώπης.


Το κόστος άλλωστε των προϊόντων δεν ήσαν για χαμηλά βαλάντια κάτι που ασφαλώς εγνώριζε και η Λουκία Ζυγομαλά γι αυτό και απευθυνόταν σε αγοραστικό κοινό υψηλών οικονομικών προδιαγραφών. Μέχρι τώρα είχαμε σαν χειροπιαστό παράδειγμα το σαλόνι του Ναύαρχου Παύλου Κουντουριώτη, πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας το οποίο είχε αγοραστεί από τις Σχολές Ζυγομαλά και το οποίο την δεκαετία του '80 απόγονος της οικογένειας δώρησε στο Μουσείο Ζυγομαλά στο οποίο ευρίσκεται και εκτίθεται σήμερα.

Το σαλόνι του Ναυάρχου και πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη

Στα αρχεία του Μουσείου ευρίσκονται πλην άλλων, οι περισσότερες αγοραπωλησίες που είχε πραγματοποιήσει η Λουκία Ζυγομαλά τηρώντας επιμελέστατα αρχεία, τα οποία περιμένουν στωϊκά το ενδιαφέρον των υπευθύνων του Μουσείου για την έκδοσή τους.
Αντιθέτως το ενδιαφέρον των ιδιωτών για το Μουσείο Ζυγομαλά παραμένει αμείωτο και απόδειξη είναι η σημερινή ''ανακάλυψη'' της Αθηναίας φίλης του Συλλόγου μας και φίλης του Μουσείου Ζυγομαλά, Δέσποινας Δρεπανιά, η οποία στο παρελθόν έχει ανακαλύψει και άλλα ντοκουμέντα για το Μουσείο και την οικογένεια Ζυγομαλά, τα οποία μας έχει αποστείλει προς δημοσίευσιν. Η εξαιρετική Αθηναία φίλη μας λοιπόν, μας έστειλε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή της 7ης Μαϊου 1922 στο οποίο αναφέρονται επακριβώς τα παρακάτω:


ΕΚΘΕΣΕΙΣ
"Χθές επεσκέφθη την Βιοτεχνικήν Έκθεσιν του Λυκείου των Ελληνίδων η Α.Μ. η Βασίλισσα Σοφία μετά των Α.Μ. του Βασιλέως και της Βασιλίσσης της Ρουμανίας, οι οποίοι εξέφρασαν τον θαυμασμόν των δια τας καταπληκτικάς προόδους της γυναικείας βιοτεχνίας της Ελλάδος. Αι Α. Μεγαλειότητες ηγόρασαν ωραία κεντήματα εκ των σχολών της Αττικής της  κ. Ζυγομαλά, καθώς και ολόκληρα σερβίτσια του Κεραμεικού. Χθες επίσης επεσκέφθησαν την έκθεσιν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Τσόχας και ολόκληρον το Δημοτικόν Συμβούλιον. Εφημερίδα ''Καθημερινή''. Αθήνα, Σάββατο 7 Μαϊου 1922"

Απ΄ότι πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών και άλλες πηγές το Λύκειο Ελληνίδων, διοργάνωνε πλην άλλων:

  "Με πρωτοβουλία και οργάνωση του ΛτΕ και συμμετοχή πολλών γυναικείων σωματείων πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1921 στην Αθήνα το A΄ Eθνικό Γυναικείο Συνέδριο και η Α΄ Οικοκυρική και Βιοτεχνική Έκθεση".

"Οργανωτής των εκθέσεων ήταν η μεγάλη λαογράφος Αγγελική Χατζημιχάλη η οποία αρχίζει να οργανώνει εκθέσεις με σκοπό τη διάδοση και τη διάσωση της Ελληνικής λαϊκής τέχνης. Ήδη από τον Μάρτιο του  1921 είχε οργανώσει  την Α΄ Βιοτεχνική έκθεση του Λυκείου των Ελληνίδων και είχε την ευθύνη μέχρι και το 1926 της οργάνωσης των "Βιοτεχνικών Εκθέσεων" του Λυκείου των Ελληνίδων"

Όπως διαβάζουμε και στο παραπάνω άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή της 7ης Μαϊου 1922, η Λουκία Ζυγομαλά με τις Σχολές της συμμετείχε και αυτή στις Βιοτεχνικές Εκθέσεις του Λυκείου των Ελληνίδων και προωθούσε προς πώλησιν τα προϊόντα της. Από προφορική παράδοση επίσης γνωρίζουμε ότι η Λουκία Ζυγομαλά είχε στενή συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών αφού ο σκοπός τους ήταν κοινός δηλαδή η διατήρηση, προβολή και προώθηση της Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης που έσβηνε αδικαιολόγητα.

Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο αγοραστές των κεντημάτων Ζυγομαλά στη συγκεκριμένη Βιοτεχνική Έκθεση του 1922 ήσαν οι τότε βασιλικές οικογένειες της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Αποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μία φορά η προφορική παράδοση ότι τα κεντήματα των Σχολών Ζυγομαλά, όσα έχουν σωθεί βέβαια εκτός του Μουσείου, ευρίσκονται σήμερα ως πρεσβευτές της λαϊκής τέχνης των χωριών της Αττικoβοιωτίας σε παλάτια και ανάκτορα της Ευρώπης.

Είναι επίσης φαιδρό να σκέφτεται κανείς ότι το 1922 η Ελλάδα διοργάνωνε βιοτεχνικές εκθέσεις και προωθούσε Ελληνικά προϊόντα πολυτελείας τα οποία πωλούνταν σε βασιλιάδες στην Ευρώπη, ενώ σήμερα δεν μπορούμε να παράγουμε ούτε τα απαιτούμενα για τη διατροφή μας.


Ευχαριστούμε για άλλη μία φορά την φίλη μας Δέσποινα Δρεπανιά για το αμείωτο ενδιαφέρον της για το Μουσείο και την οικογένεια Ζυγομαλά!!!

Η φίλη μας Δέσποινα Δρεπανιά