Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ι.Ν. Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου Αυλώνα Αττικής-Παρουσίαση βιβλίου Καθηγητή Σπ. Στεργίου

Την Κυριακή 17 Μαϊου 2015 το απόγευμα έγινε στον Αυλώνα η παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Σπύρου Ι.Στεργίου με τίτλο "Ιερός Ναός Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου Αυλώνα Αττικής". 
Ο χώρος της παρουσίασης επιλέχθηκε να είναι συμβολικά ο ίδιος ο Ιερός Ναός των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου που αποτελεί τον καθεδρικό Ναό του Αυλώνα. 
Το βιβλίο εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου μας κ. Αθηναγόρα και με δαπάνη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως.
Πρόκειται για μία πολυτελή έκδοση διαστάσεων 22 cm χ 30 cm, η οποία εντυπωσιάζει τον αναγνώστη τόσο με τα ιστορικά δεδομένα που παραθέτει, όσο και με το φωτογραφικό υλικό, τα οποία ο συγγραφέας ταυτόγχρονα ιστορεί, ερμηνεύει και σχολιάζει με τον πλέον επιστημονικό τρόπο.
Ο συγγραφέας του βιβλίου Δρ. Σπύρος Ι. Στεργίου έχει από πολλών ετών αναπτύξει πολυσχιδή εικαστική δράση, όντας ζωγράφος, γλύπτης και καθηγητής ιστορίας της τέχνης, έχοντας πραγματευθεί πλην άλλων στη διδακτορική του διατριβή, την εικαστική θεώρηση των κεντημάτων του Μουσείου Ζυγομαλά και τώρα πιά, τον Ιερό Ναό των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου στον Αυλώνα. 
Στις 200 σελίδες του πονήματος ο αναγνώστης πληροφορείται στην αρχή ότι ο Ναός είναι έργο της Λουκίας Ζυγομαλά αφιερωμένος στη μνήμη του προσφιλούς συζύγου της Αντωνίου και υιού της Ανδρέα, στην κρύπτη του οποίου ευρίσκεται θαμμένη πλέον όλη η οικογένεια Ζυγομαλά.
Δίδονται πληροφορίες σημαντικές για τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του Ναού (οκταγωνικός), στα συμβολικά στοιχεία της εκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και γίνεται σύγκριση με άλλους Ναούς στοιχεία από τους οποίους έμπνευσαν τον αρχιτέκτονά του Νικόλαο Ζυμπουλίδη στην κατασκευή του λαμβανομένης υπόψιν και της μορφολογίας του εδάφους επάνω στο οποίο κτίσθηκε και αποπερατώθηκε ο Ναός το 1938. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από σπάνιες φωτογραφίες εποχής και κατόψεις του Ναού. 
Στη συνέχεια ο συγγραφέας αναφέρεται στην εικονογράφηση του Ναού η οποία είναι ολόκληρη, έργο του Αναστασίου Λουκίδη, ζωγράφου-αγιογράφου που έδρασε στην Αθήνα στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο συγγραφέας αναφέρεται στις εικαστικές τάσεις της εποχής της δημιουργίας του Ναού, στη θεματολογία που επιλέχθηκε στην εικονογράφηση του, προσεγγίζει και ερμηνεύει εικαστικά τις τοιχογραφίες του Ναού χωρίς να παραλείπει να αναφερθεί διεξοδικά και στην διαδικασία κατασκευής τους με την μέθοδο της νωπογραφίας (fresco). Οι επεξηγηματικές φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτό το κεφάλαιο του βιβλίου είναι συναρπαστικές.
Προς το τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας παραθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό εποχής από την κατασκευή του Ναού έως σήμερα και καταγράφει και φωτογραφικά τα φορητά κειμήλια του Ναού εικόνες κλπ με τις απαραίτητες διευκρινίσεις-αναφορές του.
Η παρουσίαση του βιβλίου μέσα στο Ναό για τον οποίο γράφτηκε το παραπάνω βιβλίο ήταν λαμπρή. 
Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ριζόπουλος.
Για το βιβλίο μίλησαν οι παρακάτω ακαδημαϊκοί.

-Αγλαϊα Αρχοντίδου-Αργύρη Δευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών του Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία, Επ. Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

-Ευγενία Γερούση Δρ Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

-Μαίρη Μιχαηλίδου, Ιστορικός Τέχνης, Επ. Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού.

-Ο Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Ιωαννίδης Πρόεδρος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Μητροπολίτης μας κ.Αθηναγόρας αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του θρησκευτικού μνημείου ως έναν από τους λόγους που τον ώθησαν να αποφασίσει την έκδοση του σχετικού βιβλίου και την ανάθεση της συγγραφής του στον συγγραφέα Σπ. Ι.Στεργίου.
Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρθηκε με πολλή αγάπη στο Ναό όντας ο ίδιος Αυλωνίτης, συνέδεσε αυτόν με το Μουσείο Ζυγομαλά του οποίου ιδρύτρια είναι και πάλι η Λουκία Ζυγομαλά, ανέφερε πλην άλλων ότι ο συγκεκριμένος Ναός εκτός από χώρο θρησκευτικής ορθόδοξης λατρείας αποτελεί ένα Μουσείο το οποίο χρήζει ειδικής προστασίας και αντιμετώπισης και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Σύλλογό μας για την επικουρία που του προσέφερε στη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Η Βυζαντινή Χορωδία της Ενορίας Αυλώνος με τον πρωτοψάλτη κο Γρηγόριο Τυροβόλη εμβόλιμα έψαλε τροπάρια και ύμνους.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης μας κ.Αθηναγόρας, ο Πρεσβύτερος του Ι.Ναού Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου π. Χρήστος Σύρμας, ιερείς της Μητροπόλεώς μας, ο Αντιδήμαρχος Αυλώνα κος Χρήστος Σιδέρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Νικόλαος Τζεβελέκος, εκπρόσωποι του Συλλόγου Αποστράτων Αυλώνα, του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αυλώνα ενώ τη σεμνή εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου.
Την επιμέλεια διοργάνωσης της εκδήλωσης είχε ο Σύλλογός μας ο οποίος μετά το πέρας αυτής παρέθεσε μικρή δεξίωση σε όλους όσους παρευρέθησαν την ημέρα αυτή στην παρουσίαση του βιβλίου.
Το βιβλίο διατίθεται στην Ενορία Αυλώνα από τον Ιερό Ναό Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου και από το Σύλλογό μας, ο δε Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν υπέρ αποπερατώσεως του Ενοριακού Κέντρου Αυλώνα.
Μετά τη συγγραφή του πονήματος για τον Ανδρέα Ζυγομαλά από τον Χίο φιλόλογο Λεωνίδα Πυργάρη, ο Αυλώνας κοσμείται επιπλέον με την έκδοση ενός λαμπρού συγγράματος αφιερωμένου στον καθεδρικό του Ναό από τον Αυλωνίτη εικαστικό Σπύρο Ι. Στεργίου. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλα συγγράματα σχετικά με τον τόπο μας που διαθέτει τόσο πλούσια ιστορική κληρονομιά!!!