Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ-27/10/2012

Το Σαββάτο 27 Οκτωβρίου 2012 στις 11.00 το πρωϊ, έγιναν τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αυλώνα-Δημήτριος Λιάκουρης στο κτίριο που ο αείμνηστος Αυλωνίτης άφησε με κληροδότημά του στη σημερινή Κοινότητα Αυλώνα και με σκοπό σε αυτό να εγκατασταθεί Δημοτική Βιβλιοθήκη όπως και έγινε. Η εκδήλωση άρχισε με την εισαγωγική ομιλία της Υπεύθυνης της Βιβλιοθήκης κας Μαίρης Σαμπάνη αφού πρώτα διαβάστηκαν χαιριτισμός και ευχές που απηύθυνε η σύζυγος του δωρητή κα Αύρα Λιάκουρη, η οποία διαμένει μόνιμα στην Καβάλα και δεν κατόρθωσε λόγω προβλημάτων υγείας να παρευρίσκεται στα εγκαίνια. Τον χαιρετισμό και τις ευχές μετέφερε η σύζυγος του δωρητή μέσω της συγγενούς της και ανηψιάς του Δημητρίου Λιάκουρη, κας Μάγδας Μηνά, η οποία παρέστη στα εγκαίνια με τον σύζυγός της κο Νίκο Ιμβριώτη. Η εισαγωγική ομιλία της Υπεύθυνης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι η παρακάτω:

Σεβαστοί πατέρες Αθανάσιε και Χρήστο, κε Δήμαρχε Ωρωπού, κε Αντιδήμαρχε, κε Πρόεδρε του Τοπικού Συμβουλίου Αυλώνα, κες και κοι δημοτικοί σύμβουλοι, κυρία και κύριοι μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, κε Λυκειάρχη, κα Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου, κες και κοι των τοπικών και υπερτοπικών συλλόγων, αγαπητοί Αυλωνίτες και Αυλωνίτισες σας καλημερίζουμε και σας καλωσορίζουμε στον ωραίο αυτό χώρο, στη νέα ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  ΑΥΛΩΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΑΚΟΥΡΗΣ.
Όλοι όσοι βρισκόμαστε  εδώ είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι σήμερα, που μπορούμε πλέον να εγκαινιάσουμε  την Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Είναι η  πρώτη Δημόσια βιβλιοθήκη που  δημιουργήθηκε ποτέ στην Κοινότητά  μας και αποτελεί έργο που με πολύ αγάπη, φροντίδα και προσωπική εργασία  επιτελέσαμε, εμείς οι κάτοικοι του  Αυλώνα, με τη βοήθεια και την  αμέριστη συμπαράσταση του Τοπικού  Κοινοτικού συμβουλίου.
Όλα ξεκίνησαν από την  απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αυλώνα, κατόπιν προσυνεννόησης και με τη συμπαράσταση των κατοίκων καθώς και του Συλλόγου μας, στον οποίο ανατέθηκε η συλλειτουργία και ο εξοπλισμός του χώρου,  για την σύσταση επιτέλους της Βιβλιοθήκης. Μίας βιβλιοθήκης που θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις πνευματικές αναζητήσεις των Αυλωνιτών, να καλλιεργήσει την αγάπη για το βιβλίο και την φιλαναγνωσία, να είναι το επίκεντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και να υποστηρίξει το έργο της εκπαιδευτικής μας κοινότητας.
Αυτή την διαπίστωση την είχε ήδη κάνει ο αείμνηστος συντοπίτης μας και εκλεκτός επιστήμονας Δημήτριος Λιάκουρης, ο οποίος με σχετική διαθήκη, δώρησε μετά θάνατον, ήδη από το 2003, το οίκημα το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα και το οποίο αποτελούσε την πατρική του οικία, κληροδοτώντας το στον τότε Δήμο και σημερινή Κοινότητα Αυλώνα με αποκλειστικό σκοπό την δημιουργία και λειτουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης στη σημερινή μορφή του κτιρίου και των εγκαταστάσεών του.
Για τον εξοπλισμό και  τη σύσταση της Βιβλιοθήκης η  επιβάρυνση του Δημοσίου κορβονά ήταν μηδαμινή αφού το έργο περατώθηκε με χρήματα, δωρεές ιδιωτικές και πολλή εθελοντική εργασία, πράξεις που αποδεικνύουν ότι η θέληση, η συλλογική προσπάθεια και δράση υπερνικούν την έλλειψη χρημάτων. Την εθελοντική ομάδα που εργάσθηκε για τη Βιβλιοθήκη στελέχωσαν οι παρακάτω συντοπίτες μας:

Ιωάννα Σιδέρη, Αρχοντία Τατίδου, Αμαλία Νάνου, Σοφία Πάντου, Ντίνα Φίστη, Ελένη Χούσου, Σοφία Βόγγλη, Ολύμπιος Δαφέρμος, Νίκος Οικονομίδης, Σοφία Κατσίλα, Αναστασία Σαμπάνη, Ναυσικά Μίχα, Ντίνα Πέτρου, Ιωάννα Λέκκα, Ασημούλα Λέκκα και η ομιλούσα.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό  γεγονός τα εγκαίνια αυτά;
Η αξία του ποιοτικού  βιβλίου που προάγει την πνευματική, ηθική και ψυχική υπόσταση του  ανθρώπου δηλώνει ότι το βιβλίο είναι πολιτισμός .Η αδιαμφισβήτητη δύναμη του λόγου έρχεται σε αντίθεση με τη συχνή υπερεκτίμηση της εικόνας. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι «μια εικόνα αξίζει όσες χίλιες λέξεις»; Κι όμως ποια εικόνα μπορεί να εκφράσει τη δύναμη ψυχής του πατριωτικού ΟΧΙ ή το μεγαλείο του ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ;
Ο λόγος  είναι φανέρωση και αισθητοποίηση  των σκιρτημάτων της ψυχής  και του πνεύματος. Με τον γραπτό λόγο τα φανερώματα αυτά γίνονται μνημεία  φωτεινά και οδοδείκτες στην πορεία του πολιτισμού και του πνεύματος.
Έτσι το βιβλίο παραμένει  διαχρονική αξία, πολιτισμός. Προσφέρει «λογισμό και όνειρο» κατά τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό.
Οι προγονοί μας, που είχαν κατανοήσει την αξία των βιβλίων, είναι οι πρώτοι που  δημιούργησαν δημόσιες βιβλιοθήκες. Από  την εποχή του Πεισίστρατου η  Αθήνα είχε βιβλιοθήκη που περιείχε μεταξύ άλλων και τα έπη του  Ομήρου. Αλλά και στις άλλες πόλεις οι ναοί και τα γυμνάσια είχαν τις  δικές τους συλλογές βιβλίων. Επί  των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου σημειώθηκε η μεγάλη εξέλιξη. Ιδρύθηκαν οι περιώνυμες βιβλιοθήκες της Περγάμου και  της Αλεξάνδρειας. Παρήλθαν έκτοτε χιλιάδες χρόνια για να ιδρύσουν οι σύγχρονοι ανεπτυγμένοι λαοί εθνικές  και επιστημονικές βιβλιοθήκες.
«Πάντα φανταζόμουνα ότι  ο Παράδεισος θα είναι ένα είδος  βιβλιοθήκης» είπε ο Χορχέ Λούις Μπόρχες, απ΄τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα.
Κάθε βιβλιοθήκη φιλοδοξεί να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της γραπτής  πνευματικής περιουσίας και να είναι η κιβωτός της  πορείας της ανθρώπινης σκέψης και ιστορίας. Μα ο κύριος στόχος είναι αυτός ο πλούτος να γίνει κοινό αγαθό για όλη την τοπική κοινωνία.
O Aυλώνας , πρωτοπόρος σε πνευματικές αναζητήσεις και ανησυχίες, δεν μπορούσε να υστερήσει. Είναι βέβαιο ότι οι συμπολίτες μας είναι το αναγνωστικό κοινό που κάθε βιβλιοθήκη θα ήθελε να έχει, αφού οι Αυλωνίτες είναι φιλογράμματοι, και αυτό φαίνεται από την πλειάδα επιστημόνων, καλλιτεχνών, συγγραφέων και διανοούμενων που γέννησε ο τόπος μας.
Στη βιβλιοθήκη μας, που δημιουργήθηκε  με βάση την ιδιωτική συλλογή επιστημονικών  συγγραμμάτων του δωρητή της, μπορείτε να δείτε και άλλες  δωρεές βιβλίων. Ανάμεσά τους κλασσικοί Έλληνες  και ξένοι λογοτέχνες, ιστορικοί, λόγιοι, συγγραφείς παιδικών βιβλίων, ποιητές αλλά και ντόπιοι συγγραφείς που ξεχωρίζουν. Επίσης ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία ένταξης μας ως μέλος, στη μη κερδοσκοπική εταιρεία future library (βιβλιοθήκη του μέλλοντος), που με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» υλοποιεί πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου Δημοτικών Βιβλιοθηκών μέσω συγκεκριμένων δράσεων (δωρεές βιβλίων, διαδανεισμός, κινητές βιβλιοθήκες,…..) Μόλις ολοκληρωθεί η ένταξή, με τη βοήθεια και του Διαδικτύου που η Κοινότητα Αυλώνα υποσχέθηκε να εγκαταστήσει στο χώρο, οι δυνατότητές μας για δανεισμό βιβλίων θα είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού θα έχουμε πρόσβαση σε πολλές ακόμη βιβλιοθήκες.
Πρόσφατα η Δημοτική μας  Βιβλιοθήκη που έχει γίνει ήδη  γνωστή και έξω από τα όρια της  τοπικής μας κοινωνίας, δέχθηκε 2 σημαντικές δωρεές. Της κας Ελένης Βαρνάβα από το Καπανδρίτι και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμαρουσίου, δωρεές για τις οποίες ευχαριστούμε θερμά τους δωρητές.
Η νέα Δημοτική  Βιβλιοθήκη, που σήμερα εγκαινιάζεται από τον κο Δήμαρχο Ωρωπού, τον κο Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αυλώνα κι από όλους εμάς τους κατοίκους, φιλοδοξεί  και πρέπει να είναι ο Πνευματικός Φάρος της πόλεως, προσιτή και ανοικτή σε όλους, στους μαθητές, στους φοιτητές, στους εκπαιδευτικούς, στους ερευνητές και στους επιστήμονες, στο κοινό που διψάει για γνώση και αλήθεια.
Η βιβλιοθήκη μας επίσης φιλοδοξεί  να γίνει κέντρο διάδοσης και παραγωγής  πολιτισμού, τον οποίο θα προβάλλει  με εκθέσεις, εκδόσεις, διαλέξεις, μουσικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και άλλα πολιτιστικά γεγονότα.
Μέσα στον ασφυκτικό κλοιό  της κρίσης η βιβλιοθήκη καλείται να παίξει ένα νέο και ουσιαστικά παρεμβατικό ρόλο , να νιώσουμε όλοι μας ότι το Πνευματικό αυτό Ίδρυμα είναι μια νέα υποστηρικτική  κοινωνική  δύναμη, ως φορέας αξιών και γνώσεων.
Σ’ αυτόν τον ωραίο  δρόμο θέλουμε να είμαστε όλοι μαζί συνοδοιπόροι ,γι αυτό σαν αρχή, σας καλούμε να πλαισιώσετε την δανειστική βιβλιοθήκη, να γίνετε μέλη της, μέτοχοι και κοινωνοί της νέας  προσπάθειάς μας για πνευματική ανάταση.

Aκολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί του Δημάρχου Ωρωπού κου Γιάννη Οικονομάκου και του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Αυλώνα κου Άρη Πάντου και στη συνέχεια ο Κώστας Λιάκουρης, μουσικοσυνθέτης, συγγραφέας και καλλιτεχνικός Δντής του Συλλόγου μας αναφέρθηκε  με πολλή συγκίνηση στη προσωπικότητα και την ζωή του αείμνηστου Δημήτρη Λιάκουρη, κάνοντας γνωστές στους παρευρισκόμενους πολλές πτυχές της ζωής του λαμπρού επιστήμονα και ανθρώπου, ο οποίος δώρησε το σπίτι του και πλέον πνευματικό φάρο πολιτισμού στον Αυλώνα, προκειμένου οι πολίτες και κυρίως οι νέοι τους οποίους υπεραγαπούσε, να καλλιεργούν μέσα από την γνώση που παρέχει  το βιβλίο, το πνεύμα και το χαρακτήρα τους.
Τον αγιασμό τέλεσαν οι πατέρας Αθανάσιος Χρυσούλας και Χρήστος Σύρμας και την κορδέλλα εγκαινίων έκοψαν ο Δήμαρχος Ωρωπού κος Γιάννης Οικονομάκος και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κος Άρης Πάντος, παρουσία του Αντιδημάρχου Αυλώνα κου Γ.Παπαγιάννη, των Δημοτικών Συμβούλων Αυλώνα, πολλών συμβούλων του Δήμου Ωρωπού καθώς και των μελών του Τοπικού Συμβουλίου Αυλώνα.
Ακολούθησε μικρή δεξίωση με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει τα μέλη του Συλλόγου μας και η εκδήλωση τελείωσε με ευχές για την καλορίζικη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ως κέντρου πολιτισμού τόσο της Κοινότητας Αυλώνα όσο και του Δήμου Ωρωπού.
Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί Αυλωνίτες, φορείς και εκπρόσωποι τους οποίους η Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης προσφώνησε στην ομιλία της ευχαριστώντας όλους όσους παρέστησαν στα εγκαίνια ενός ακόμη κέντρου πολιτισμού στον Αυλώνα.

Την λειτουργία της Βιβλιοθήκης έχουν αναλάβει από κοινού η Δημοτική Κοινότητα Αυλώνα στην οποία ανήκει το κληροδότημα και ο Σύλλογός μας που μερίμνησε για τον εξοπλισμό της.

Η Βιβλιοθήκη σε πρώτη φάση θα είναι ανοικτή κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και ώρες 4-6 το απόγευμα και θα λειτουργεί ως Δανειστική.


Ο αείμνηστος δωρητής Δημήτριος Λιάκουρης

















Δημοτική Βιβλιοθήκη Αυλώνα-Δημήτριος Λιάκουρης. Εγκαινιάσθηκε την 27/10/2012