Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΑΥΛΩΝΕΥΣ-ΠΑΝΔΩΡΑ 1865

Στο περιοδικό αρχαιολογικών δημοσιεύσεων Πανδώρα, φυλλάδιο 365, με ημερομηνία δημοσίευσης 1 Ιουνίου 1865, αναδημοσιεύονται από γαλλικό περιοδικό της εποχής (Revue archeologique του έτους 1862), αρχαιολογικές ανακοινώσεις του Κ.Γ.Γ.Παπαδόπουλου. Ανάμεσα σε αυτές (σελίδα 127) γίνεται από τον παραπάνω και ανακοίνωση υπό την μορφή σημειώσεως για την επιγραφή που έχει χαραχθεί στο αρχαίο τραπεζοφόρο το οποίο βρέθηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Αυλώνα. Το κείμενο της ανακοίνωσης είναι το παρακάτω:

''Σημ. επιλαμβανόμεθα της αφορμής, όπως δημοσιεύσωμεν επιγραφήν τινα, ην δημοδιδάσκαλός τις αντέγραψεν εν Σαλεσίω, αλλ΄ αγνοούμεν αν πρώτος αυτός αντέγραψεν αυτήν.

Διονύσωι αυλωνεί Φιλωτέρα Διοδότου Κηφισιέως θυγάτηρ,
Επί Ιερέως Φιλήμονος του Ποπλίου Φυλάσου.

Μήκος του στίχου 1μ,19, εκάστου δε γράμματος 0,3. Τα γράμματα είναι της ρωμαϊκής εποχής. το Αυλωνεύς ανεγνώσθη εν τω αττικώ θεάτρω «Ιερέως Αυλωνέως Διονύσου», το Φυλάσου, όπερ αναγνωστέον Φυλασίου, είναι πιθανώς αμάρτημα του χαράξαντος τον λίθον''.

Εν Αθήναις, τη 28 Απριλ. 1865

Γ.Γ.Π.






Τα στοιχεία της ανακοίνωσης στο περιοδικό Πανδώρα συμπεριλαμβάνει ο καθηγητής Αρχαιολογίας, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κος Μιχ. Τιβέριος, σε σχετική επιστολή του την οποία έχουμε δημοσιεύσει σε παλαιότερη ανάρτηση του ιστότοπού μας.

http://tosalesi.blogspot.com/2011/03/blog-post_8137.html

Την ανακάλυψη του παραπάνω τεύχους του περιοδικού Πανδώρα και την αποστολή του στον Σύλλογό μας με σκοπό την δημοσίευσή του, οφείλουμε στο μέλος του Συλλόγου μας κο Δημήτριο Χούσο τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την πρωτοβουλία του.