Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ-20/6/2014

Η Υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης κα Αμαλία Νάνου ενημερώνει ότι η επόμενη Λέσχη Ανάγνωσης θα γίνει την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 και ώρα 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Κατάστημα Αυλώνα. Θα αναγνωσθεί το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη ''Νυχτερινό Δελτίο'' το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Μετά το τέλος της ανάγνωσης η Υπεύθυνη και τα Μέλη της Λέσχης θα προτείνουν βιβλία για τις καλοκαιρινές αναγνώσεις και θα δώσουν ραντεβού και πάλι για το Σεπτέμβριο!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1937. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1965 με το θεατρικό έργο "Η ιστορία του Αλή Ρέτζο". Δραματουργός, μεταφραστής, μελετητής του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ και σεναριογράφος του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Εκτός από τέσσερα θεατρικά έργα, έχει γράψει δύο αστυνομικά μυθιστορήματα, το "Νυχτερινό δελτίο" (1995) και το "Άμυνα ζώνης" (1998) [σ.σ.: ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Ο Τσε αυτοκτόνησε" (2003), "Βασικός μέτοχος" (2006), "Παλιά, πολύ παλιά" (2008), "Ληξιπρόθεσμα δάνεια" (2010), "Περαίωση" (2011), με τη μεσολάβηση της συλλογής διηγημάτων "Αθήνα, πρωτεύουσα των Βαλκανίων" (2004)]. Στα μυθιστορήματά του κεντρικός ήρωας είναι ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος, ένας συντηρητικός ως προς τις ιδέες και τις συνήθειες πενηντάρης, που έχει ως χόμπι την ανάγνωση λεξικών. Πρόκειται για έναν συνεπή επαγγελματία διώκτη του εγκλήματος που πρωταγωνιστεί σε νουάρ ιστορίες. Παντρεμένος με μιαν ήσυχη, απλοϊκή γυναίκα, πατέρας μιας ανήσυχης ερωτικά φοιτήτριας, δεν έχει καμιά σχέση ή ομοιότητα με τον Ηρακλή Πουαρό της Αγκάθα Κρίστι ούτε βέβαια με τον Φίλιπ Μάρλοου του Ρέημοντ Τσάντλερ. Θυμίζει όμως αμυδρά τον αστυνόμο Μαιγκρέ του Ζορζ Σιμενόν και είναι κατά κάποιον τρόπο ο διάδοχος του εμβληματικού αστυνόμου Μπέκα, ήρωα του Γιάννη Μαρή, του εισηγητή της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα τη δεκαετία του '50, ενός σημαντικού συγγραφέα, άγνωστου στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό.  


Ο Μάρκαρης, όπως και οι άλλοι σύγχρονοι Έλληνες ομότεχνοί του, μέσω της αστυνομικής πλοκής θίγει καίρια ζητήματα της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας. Τα μυθιστορήματά του αποτελούν μια γοητευτική τοπογραφία της Αθήνας, της υπερτροφικής μεγαλούπολης, όπου συμβιώνουν λίγο πολύ αρμονικά γηγενείς, οικονομικοί μετανάστες και πολιτικοί πρόσφυγες από γειτονικές χώρες. Μιλάει για τον κόσμο των αστών και των νεόπλουτων, των επιτήδειων που πλουτίζουν από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των φοροφυγάδων, μα και των καταστηματαρχών που υποδέχονται με επιφυλακτικότητα στα νησιά τους ντόπιους και αλλοδαπούς επισκέπτες.

Ο Μάρκαρης χρησιμοποιεί ένα σκληρό και ενίοτε προκλητικό χιούμορ κάτι που δείχνει πως επιθυμεί να σκανδαλίσει, αφού προηγουμένως κατορθώνει να κινητοποιήσει τα φαιά κύτταρα του εγκεφάλου των αναγνωστών του. Συμπερασματικά, κινείται με μια ανατρεπτική διάθεση βάλλοντας κατά των κακώς κειμένων που ταλανίζουν την Ελλάδα.


   
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ


Στο "Νυχτερινό δελτίο" (1995) ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος -ο ήρωας του Πέτρου Μάρκαρη, που αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό-, κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Είναι αδιάφθορος διώκτης του εγκλήματος κι ένας παλιομοδίτης και ξεροκέφαλος οικογενειάρ-χης, που έχει ένα παράδοξο χόμπι: τα Λεξικά· κάθε βράδυ τακτοποιεί τη σκέψη του μόνο αν διαβάσει την ερμηνεία μερικών λέξεων.


Και το μυαλό του θα βασανιστεί πολύ με την υπόθεση που αναλαμβάνει: ένα ζευγάρι μεταναστών βρίσκεται μαχαιρωμένο. Κι αν αρχικά η υπόθεση φαντάζει απλή, όταν θα βρεθεί δολοφονημένη και μια φιλόδοξη ρεπόρτερ της τηλεόρασης, όλα θα αποδειχθούν εξαιρετικά περίπλοκα. Δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και μετανάστες, παράνομα κυκλώματα και στελέχη επιχειρήσεων θα οδηγήσουν τον Χαρίτο στο χείλος του γκρεμού...



Το "Νυχτερινό δελτίο", το βιβλίο που αναθέρμανε το ενδιαφέρον του κοινού στην Ελλάδα για το αστυνομικό μυθιστόρημα, είναι ανάγνωσμα απολαυστικό, με συναρπαστική πλοκή, ολοζώντανους χαρακτήρες, χιούμορ. Ο αστυνόμος Χάριτος, ένας φιλόσοφος της καθημερινότητας, ήδη από την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία, μας μένει αξέχαστος.