Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ-27/9/2013




Η υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης κα Αμαλία Νάνου μας ενημερώνει ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης για την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-14. Το βιβλίο του Μπράσκ Μόρτεν  «Η τέλεια ζωή του Γουϊλιαμ Σίντις» (William Sidi’s Perfect Live) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος θα αναγνωστεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Κατάστημα Αυλώνα. Παλιοί και νέοι φίλοι και φίλες της Λέσχης μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη της Λέσχης κα Αμαλία Νάνου στο τηλ. 6985690820 για περισσότερες πληροφορίες.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


Ο Μόρτεν Μπρασκ γεννήθηκε το 1970. Μεγάλωσε στο Φρέντρικσμπεργκ και σπούδασε Ιστορία του Κινηματογράφου. Εγκατέλειψε τον τόπο διαμονής του στη Δανία και έζησε για κάποια χρόνια στη Μοζαμβίκη, όπου και έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα, Havet i Theresienstadt. Το βιβλίο εκδόθηκε στη Δανία το 2007 και στη Γαλλία το 2011, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Στη Γαλλία ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Prix du Roman Fnac και Prix Chapitre du roman européen. Το δεύτερο βιβλίο του, Η τέλεια ζωήτου Γουίλιαμ Σίντις (2011), παρέμεινε για πολλές εβδομάδες στις λίστες των μπεστ σέλερ στη Δανία. Με αυτό ο Μόρτεν Μπρασκ κέρδισε μια τριετή υποτροφία από το Statens KunstaΓd (Συμβούλιο Τεχνών της Δανίας). Σήμερα ζει στην Κοπεγχάγη, αλλά ταξιδεύει ανά τον κόσμο χάρη στην υποτροφία. Εκτός από τη συγγραφή, ασχολείται με τη διαφήμιση στο δημιουργικό τμήμα της εταιρίας Tabula Rasa Communications, της οποίας υπήρξε συνιδρυτής το 2001.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Έμαθε να διαβάζει μόνος του όταν ήταν μόλις δεκαοχτώ μηνών. Στα οχτώ του γνώριζε οχτώ γλώσσες και στα έντεκα γράφτηκε στο Χάρβαρντ και έδωσε διάλεξη για τον τετραδιάστατο χώρο στη Μαθηματική Εταιρία του Πανεπιστημίου. Έγραψε το δικό του βιβλίο γεωμετρίας στα αρχαία ελληνικά. Είχε το υψηλότερο IQ που έχει καταγραφεί στην ιστορία και πολυσχιδείς ικανότητες που άφηναν τους πάντες άφωνους. Ήταν αδιαμφισβήτητα μία ιδιοφυΐα. Γιατί λοιπόν μια τέτοια χαρισματική προσωπικότητα πέθανε μόνος, φτωχός και ξεχασμένος απ’ όλους; Ο Γουίλιαμ Σίντις είναι πραγματικό πρόσωπο που έζησε στις αρχές του 20ού αιώνα (1898-1944) στις ΗΠΑ. Ο Μόρτεν Μπρασκ σκιαγραφεί την πολυτάραχη ζωή του – τις εμπειρίες του ως πειραματόζωου για τις θεωρίες του πατέρα του, τους αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη και τα σοσιαλιστικά πιστεύω του, τη διετή ομηρία του από τους ίδιους τους γονείς του – με βαθιά ανθρωπιά, διεισδυτική ματιά και συναρπαστικό ρυθμό. Ενδεχομένως ο πιο έξυπνος άνθρωπος που έζησε ποτέ, έκανε ό,τι μπορούσε για να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα, αναζητώντας με αυτό τον τρόπο την τέλεια ζωή. Όταν όμως έχεις εισπράξει τόσο λίγη αγάπη, ούτε η ευφυΐα ούτε η αναγνώριση αρκούν για να κάνουν τη ζωή σου τέλεια – ή έστω υποφερτή.