Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΤΑ 2012-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Το Σάββατο το απόγευμα 28-1-2012 ο Σύλλογός μας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίττα στο Πνευματικό Κέντρο Αυλώνα. Στην αρχή έγινε εισήγηση για την γενική πορεία του Συλλόγου και τα θέματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Ζυγομαλά στα οποία ο Σύλλογός μας προσφέρει την αρωγή του. Στη συνέχεια έγινε απολογισμός του μέχρι τώρα έργου του Συλλόγου και ακολούθησε συζήτηση στην οποία πολλοί φορείς και εκπρόσωποι της περιοχής έλαβαν τον λόγο αναπτύσσοντας  ευρύτερα πολιτιστικά θέματα που απασχολούν την περιοχή. Ιδιαίτερα στην συζήτηση για το Μουσείο Ζυγομαλά στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς η Διευθύντριά του και σε αναμονή των κινήσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για να προσφέρει την οικονομική και άλλη του μέριμνα προς το Μουσείο, προσφέρθηκε ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Αυλώνα δια του Προέδρου του κου Νώντα Δημητρίου που είχε προσκληθεί στην εκδήλωση, να καλύψει τις δαπάνες του ρεύματος του Μουσείου το οποίο αυτή την στιγμή έχει ανέλθει στο ποσόν των 600 ευρώ περίπου και το οποίο υπάρχει κίνδυνος να κοπεί, προσφορά που καταχειροκροτήθηκε από όλους. Η έκπληξη της βραδυάς ήταν οι εκπρόσωποι της ομάδας Flyparapente που ήλθαν κατόπιν προσκλήσεώς μας στην κοπή της πίττας του Συλλόγου και αναφέρθηκαν στο άθλημά τους (αιωροπτερισμό) που ασκούν εδώ και αρκετό καιρό στις πλαγιές του Αι-Γιώργη. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ομάδας κος Καπετάνιος είναι ένα καινούργιο σχετικά άθλημα που κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους και η περιοχή του Αυλώνα με τα γύρω βουνά είναι ιδανική για τις πτήσεις του αθλήματος.
 Έγινε επίσης ενημέρωση στα μέλη και φίλους μας, ότι από την αρχή Φεβρουαρίου, ο Σύλλογός μας θα κατευθύνει τις προσπάθειές του στην πραγμάτωση του δημόσιου χορού της Αποκριάς που είναι γνωστός ως ΝΤΙΒΑΝΙ, με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη διεξαγωγή του, σε συνεργασία πάντοτε με το Τοπικό Συμβούλιο και τον Δήμο Ωρωπού, αφού πρόκειται για το πιό αξιόλογο εθιμικό πολιτιστικό δρώμενο του Αυλώνα και ζητήθηκε η συμμετοχή όλων στο έθιμο ώστε να αποκτήσει την πρώτη του λάμψη. Ο κος Μπόρσης από τον εκπολιτιστικό Σύλλογο Μαλακάσας πρόσφερε μάλιστα στο Σύλλογό μας, ένα δέμα με υλικά κατασκευής παραδοσιακών φορεσιών, προσφορά της επιχείρησής του, τα οποία θα χρησιμεύσουν στην δημιουργία τοπικών φορεσιών του Συλλόγου οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στον εθιμικό χορό.
Η συζήτηση κατά την διάρκεια της κοπής της πίττας άγγιξε ποικίλλα θέματα καθώς από το ΔΣ του Συλλόγου δόθηκε ελεύθερα ο λόγος και μάλιστα με προτροπή, σε όσους ήθελαν, μέλη και μη μέλη του Συλλόγου μας, να μιλήσουν και  να αναφερθούν διεξοδικά στα πολιτιστικά και όχι μόνον θέματα που απασχολούν την περιοχή μας. Θεωρούμε ότι οι δύσκολες εποχές που περνάμε επιβάλλουν κανόνες άμεσης δημοκρατίας ώστε οι πολίτες να εκφράζονται άμεσα στο βήμα που τους δίνεται, δίνοντας την συμβουλή και την συμβολή τους στα θέματα της τοπικής κοινωνίας ενωτικά και διεξοδικά.
Το μέλος του Συλλόγου μας Γιαννούλα Λέκκα κέρδισε το φλουρί της πίττας και παρέλαβε τα δώρα που αυτό αντιπροσώπευε δηλαδή ένα σετ παραδοσιακά κοσμήματα, προσφορά της κας Γεωργίας Βαγενά από τον Βόλο.
Παρέστησαν ο πατέρας Αθ. Χρυσούλας, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαγιάννης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Άρης Πάντος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  Κων/νος Λίτσας, Άγγελος Καλύβας, Βασίλης Λέκκας, οι Τοπικοί Σύμβουλοι Σωτήρης Κατσίλας, Θάνος Τζόμαλος, ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Αυλώνα, ο Σύλλογος Αποστράτων, ο Σύλλογος Οικιστικής Ανάπτυξης, οι Σύλλογοι Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου Αυλώνα, η κα Βοζίκη από τον Παιδικό Σταθμό Αυλώνα, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαλακάσας, η ομάδα Flyparapente και πάρα πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου.