Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΥΓΟΜΑΛΑ ΞΑΝΑΖΕΙ

Η σωστική συντήρηση του Μουσείου Ζυγομαλά άρχισε!!! 
Ήδη η ετοιμόρροπη στέγη του Μουσείου που τόσα προβλήματα δημιούργησε τα προηγούμενα χρόνια αντικαθίσταται με καινούργια στέρεα κατασκευή.
Όπως μας είπε η Διευθύντρια του Μουσείου κα Έφη Κρέμου συνεργείο ειδικευμένο στις παλιές  ξύλινες στέγες με σεβασμό προς τη μορφή του κτιρίου  και την ιστορία του, χρησιμοποιώντας αυθεντικά υλικά, αποξηλώνει και αντικαθιστά όλα τα σαθρά τμήματα της στέγης διατηρώντας αναλλοίωτη την αρχιτεκτονική του μορφή  και προστατεύοντάς το από την φθορά που προκάλεσαν τα νερά της βροχής χρόνια τώρα.
Η παρουσία της Διευθύντριας στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Μουσείου είναι καθημερινή επιβλέποντας την πρόοδο των εργασιών που αποκαθιστούν σταδιακά το κτίριο στην αρχική του μορφή και λειτουργικότητα.
Επιπλέον οι εξωτερικοί χώροι του Μουσείου με την επιστασία της Διευθύντριας καθαρίστηκαν και πάλι σχολαστικά αφού ο κήπος του Μουσείου είναι τεράστιος και χρειάζεται συνεχή φροντίδα.
Παρών καθημερινά και στις εργασίες ο κος Νώντας Δημητρίου, Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Αυλώνα, που έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την δαπάνη επισκευής και συντήρησης των Μουσειακών χώρων.
Όπως μας είπε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, το ύψος της δαπάνης θα κυμανθεί περί τις 30.000 Ευρώ αφού όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πανάκριβα ξύλα, κεραμίδια Βυζαντινά ειδικής κατασκευής κλπ.
Αναφέραμε στον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού ότι η εγκατάσταση του καυστήρα θέρμανσης, εντός του χώρου του Μουσείου είναι επικίνδυνη αφού πιθανή βλάβη του, εκτός της πυρκαϊάς που μπορεί να προκαλέσει και να καταστρέψει το Μουσείο, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη ακόμη και για την υγεία των επισκεπτών του.
Ο κος Δημητρίου γνώριζε το θέμα και υποσχέθηκε ότι στα πλαίσια των εργασιών συντήρησης, ο καυστήρας και ο λέβητας θέρμανσης θα απομακρυνθούν από το κτίριο του Μουσείου και θα μετεγκατασταθούν έξω από αυτό.
Τέλος μας είπε ότι πλέον το Μουσείο, με δαπάνη του Συνεταιρισμού φυλάσσεται επί 24ωρου βάσεως.
Όταν συγχαρήκαμε τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. γι αυτές τις ενέργειες του Συνεταιρισμού, ο κος Δημητρίου μας είπε ότι τα συγχαρητήρια ανήκουν στους Αυλωνίτες, αφού όλοι σχεδόν οι κάτοικοι είναι μέλη του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού.
Τελικά οι κινητοποιήσεις και δράσεις υπέρ του Μουσείου επί 2 σχεδόν χρόνια έφεραν και το ποθούμενο αποτέλεσμα αφού το Μουσείο ξαναζεί και μάλιστα σε πείσμα όσων αδιαφορούσαν τόσον καιρό, δηλώνοντας ότι «δεν τους αφορά το Μουσείο Ζυγομαλά»…






Ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Αυλώνα κος Νώντας Δημητρίου παρών στις εργασίες