Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΝΤΙΒΑΝΙ 10/3/2013-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Την Κυριακή της Αποκριάς 10 Μαρτίου 2013 στην πλατεία Ζυγομαλά του Αυλώνα έγινε ο ετήσιος μεγάλος δημόσιος χορός (Ντιβάνι). Την συνδιοργάνωση του εθίμου είχε η Δημοτική Κοινότητα Αυλώνα και ο Σύλλογός μας. Φέτος το έθιμο τελέστηκε με την αυθεντική του μορφή όπως γινόταν τα πολύ παλιά χρόνια. Μετά τις προσφωνήσεις από το μέλος του Συλλόγου μας Έλενα Νάνου, τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ωρωπού και την ομιλία του μέλους του Συλλόγου μας, φιλολόγου, Ελένης Παπακ/νου που μίλησε για την ιστορία και την σημασία του εθίμου, ακολούθησε ο χορός. Στην αρχή το χορό άνοιξαν οι άντρες και τα παιδιά της Χορευτικής Ομάδας του Συλλόγου μας, του Πνευματικού Κέντρου Αυλώνα και του Πολιτιστικού-Λαογραφικού Συλλόγου Ψαχνών Ευβοίας ''Οι Ρίζες'' που είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν στο χορό. Μετά τους χορούς των ανδρών, συνέχισαν οι γυναίκες και τα κορίτσια του Πνευματικού Κέντρου Αυλώνα, του ΚΑΠΗ Αυλώνα και της Χορευτικής Ομάδας του Συλλόγου μας. Χορεύτηκαν 2 παλαιοί σταυρωτοί χοροί που στην τοπική διάλεκτο ονομάζονται ''πλιέξιζα''. Μιά τεράστια αλυσίδα από 75 γυναίκες και κορίτσια πιάστηκαν σταυρωτά και χόρεψαν τους ιδιαίτερους βηματισμούς των πανάρχαιων τοπικών χορών μας με το τραγούδι της Χορωδίας του Συλλόγου και της πίπιζας που έπαιξε ο Γιώργος Κυριακού. Στη συνέχεια μιά παντρεμένη γυναίκα κατά το έθιμο, τράβηξε γοργά τις υπόλοιπες χορεύτριες στους ρυθμούς του καλαματιανού και ένας τεράστιος κύκλος χορευτριών σχηματίστηκε γεμίζοντας όλο το διαθέσιμο χώρο της πλατείας. Μετά από λίγο ο χορός έγινε μικτός από άντρες και γυναίκες και αργότερα ο τραγουδιστής Νίκος Πανουργιάς έδωσε το σύνθημα σε όλους όσους βρίσκονταν στη πλατεία να μπουν στο χορό. Πέντε βόλτες έφερε ο χορός από το πλήθος των Αυλωνιτών και των επισκεπτών της ημέρας που χόρεψαν με μεγάλο κέφι συμμετέχοντας στο αρχαίο αυτό έθιμο του τόπου μας που ακολούθησε το αυθεντικό τυπικό του.
Τα μέλη της Χορευτικής Ομάδας του Συλλόγου μας φορούσαν αποκλειστικά, χειροποίητες βαρύτιμες Σαλεσιώτικες φορεσιές (πάνω από 30) τις οποίες έχει δημιουργήσει σε διάστημα μόλις ενός χρόνου η Ομάδα Λαογραφικού Εργοχείρου του Συλλόγου.
Τα φαγητά και τα γλυκά προσφέρθηκαν στους καλεσμένους από τον Σύλλογο και τα μέλη μας ενώ αρκετά από αυτά ψήθηκαν την ώρα του γλεντιού στην πλατεία που γέμισε τσίκνες και μυρωδιές άλλων εποχών, τότε που ολόγυρα βρίσκονταν πολλές ταβέρνες γεμάτες κόσμο που γλεντούσε τις ημέρες αυτές.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι αιδεσιμότατοι του Αυλώνα, ο Δήμαρχος Ωρωπού κος Ι.Οικονομάκος, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Αυλώνα, ο Αντιδήμαρχος Αυλώνα κος Α. Λέκκας που βοήθησε ουσιαστικά στην σωστή τέλεση του εθίμου, η Πρόεδρος της ΔΗΣΩ κα Ελ. Βαρνάβα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κοι Παπαγιάννης, Λέκκας, Χασιώτης, Ζαχαρίας, Λίτσας, Ηλιάσκος, Γιαμαρέλος, ο Πρόδρος της ΚΕΔΩ κος Φοριάρης, η Πρόεδρος του ΝΠΙΔ Ωρωπού κα Αλ. Κοντογιάννη κ.α.
Πολλοί Σύλλογοι βρέθηκαν κοντά μας:
ο Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος Ψαχνών οι Ρίζες που συμμετείχε και με το χορευτικό του
ο Σύλλογος Απανταχού Πετριλιωτών από το Σχηματάρι που συμμετείχε και με το χορευτικό του  
ο Σύλλογος Γυναικών Αλιβερίου
o Σύλλογος Οινοφύτων η Άμπελος
ο Σύλλογος Νέων Παλατιών Ωρωπού
ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σκάλας Ωρωπού
το παιδικό τμήμα του χορευτικού Καπανδριτίου
ο Σύλλογος Ασπροχωρίου
ο Σύλλογος Οικιστικής Ανάπτυξης Αυλώνα
ο Σύλλογος Αποστράτων Αυλώνα
το ΚΑΠΗ Αυλώνα.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι επισκέπτες του Αυλώνα ζήτησαν να επισκεφθούν το Μουσείο Ζυγομαλά όπου θαύμασαν αυθεντικά έργα Ελληνικής λαϊκής τέχνης  και γνώρισαν την ιστορία του Μουσείου και του χωριού μας.

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν και όσους βοήθησαν στην διεξαγωγή του εθίμου μας και τους ευχόμαστε να είναι κοντά μας και του χρόνου να ξαναγιορτάσουμε όλοι μαζί!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Οι άντρες και τα αγόρια ανοίγουν το χορό



οι γυναίκες και τα κορίτσια σχηματίζουν μιά τεράστια αλυσίδα 
και αρχίζουν να χορεύουν σταυρωτά ''την πλιέξιζα''









μιά παντρεμένη αρχίζει να χορεύει γοργά καλαματιανό
για να οργανώσει τον τεράστιο κύκλο των χορευτριών





Oι χορευτές και οι χορεύτριες του Πολιτιστικού 
και Λαογραφικού Συλλόγου Ψαχνών Ευβοίας ΟΙ ΡΙΖΕΣ σέρνουν τον χορό











 πέντε βόλτες έφερε ο χορός
 από το πλήθος και το μεράκι του κόσμου που γλέντησε 

Ο Νίκος Πανουργιάς από τα Σκούρτα Βοιωτίας
τραγούδησε τοπικά παλαιά τραγούδια

 Ο Αυλωνίτης Γιώργος Κυριακού στο κλαρίνο