Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ-8/12/2012


Το Σαββάτο 8 Δεκεμβρίου 2012 ο Σύλλογός μας διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στο Ναύπλιο.
Αυτή την περίοδο και στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπλιέων για τα 150 χρόνια από την Ναυπλιακή Επανάσταση (1 Φεβρουαρίου-8 Φεβρουαρίου 1862) διοργανώνονται στην πόλη του Ναυπλίου ποικίλλες εκδηλώσεις. Μία από τις πιο σημαντικές είναι αυτή του παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου στην οποία εκτίθενται ζωγραφικά έργα, αντικείμενα και ενδυμασίες της Οθωνικής περιόδου (1833-1862).
Η έκθεση σκιαγραφεί την ιστορική περίοδο από την άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο, πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, έως την έξωση του (Οκτώβριος 1862) και εστιάζει σε βασικά χαρακτηριστικά της νεότερης εικονογραφίας του Ναυπλίου, με βασικό άξονα την οπτική των ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών σε σχέση με τα γεγονότα που σημάδεψαν την περίοδο αυτή.
Περιλαμβάνει χαρακτικά και ζωγραφικά έργα που αναφέρονται στα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, φωτογραφικό υλικό και ζωγραφικά έργα των πρωταγωνιστών της Ναυπλιακής Επανάστασης, λιθογραφία της έξωσης του Όθωνα, το τραπέζι, στο οποίο υπογράφτηκε το διάταγμα της έξωσης το 1862 και γελοιογραφίες που αναφέρονται στο θέμα του ανταγωνισμού των Δυνάμεων για την εξουσία στην Ελλάδα.
Στην έκθεση εκτός από έργα της Εθνικής Πινακοθήκης παρουσιάζονται χαρακτικά της πλούσιας συλλογής του Καθηγητή  και τ. Αντιπρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Καράκωστα, χαρακτικά και ζωγραφικά έργα που παραχωρήθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, έργα από τις συλλογές ζωγραφικών και χαρακτικών έργων του Μουσείου Μπενάκη, ενδυμασίες από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου», έργα από τις συλλογές του Δήμου Ναυπλίου κλπ

Η Εθνική Πινακοθήκη στο Ναύπλιο
Στην παραπάνω έκθεση θα ξεναγηθούμε στις 10.30 το πρωϊ ενώ στη συνέχεια περί τις 12.30 θα μεταβούμε όπου και θα ξεναγηθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα εθνολογικά Μουσεία της Ελλάδας, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα το οποίο έχει ιδρύσει η σημαντικότατη εθνογράφος, ιστορικός, λαογράφος και ενδυματολόγος κα Ιωάννα Παπαντωνίου.

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα

Το πρόγραμμα της εκδρομής έχει αναλυτικά ως εξής:
-6.15π.μ. αναχώρηση από τον Αυλώνα για Ναύπλιο με λεωφορείο σταθμευμένο κάτω από την  εκκλησία Αγίου Αντωνίου
-Ενδιάμεση στάση για καφέ στο ύψος της Κορίνθου
-10.00π.μ. Άφιξη στο Ναύπλιο
-10.30π.μ.  Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη-Παράρτημα Ναυπλίου Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου
-12.30 π.μ Ξενάγηση στο Πελοποννησιακό  Λαογραφικό ίδρυμα  Β. Παπαντωνίου
-Εφόσον υπάρξει διαθέσιμος χρόνος θα γίνει επίσκεψη και ξενάγηση στο Παλαμήδι
-14.30μ.μ. Μεσημεριανό γεύμα στο κέντρο του Ναυπλίου
-17.00μ.μ αναχώρηση για  Αυλώνα
-Ενδιάμεση στάση για καφέ. 

Η τιμή εισιτηρίου στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το εισιτήριο επίσκεψης στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα ανέρχεται συνολικά στα 25 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι-ες μπορούν να επικοινωνούν για κράτηση θέσεων με τα μέλη του Συλλόγου μας κα Μαίρη Αφθονιάδου, Σοφία Βόγγλη, Μαίρη Σαμπάνη στα τηλέφωνα 6909668630, 6945332223, 6986381058 αντίστοιχα.