Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Την Τρίτη 17 Μαϊου 2011, επέτειος της μνήμης του Αγίου Νικολάου του Νεομάρτυρα εξ Ιωαννίνων, θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στο ομώνυμο εξωκκλήσι του Αγίου στην Πάρνηθα, το οποίο είναι μοναδικό στην Ελλάδα και εντός του οποίου υπάρχει η μοναδική ιστορημένη εικόνα του Αγίου. Την επίσημη πιστοποίηση της Πανελλήνιας μοναδικότητας της εκκλησίας και της εικόνας του Αγίου, έκανε και ο Πανοσιλογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, Θωμάς Ανδρέου, Ιεροκήρυξ Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως, αρμοδιώτερος όλων, αφού είναι ο κληρικός που ανακάλυψε τον Έλληνα Άγιο στο συναξάρι της Βουλγαρικής εκκλησίας, προβαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση στο Ελληνικό Ορθόδοξο πλήρωμα, τον Φεβρουάριο 2011. Με βάση τα στοιχεία του κληρικού έγινε δυνατή από τον Σύλλογό μας η ταύτιση της εικόνας και της εκκλησίας με τον μέχρι τώρα άγνωστο Άγιο. Ο αρχιμανδρίτης Θωμάς Ανδρέου απέστειλε στον Σύλλογό μας το παρακάτω μήνυμα:

Ευχαριστώ θερμώς για την επικοινωνία που είχαμε σχετικά με την μοναδική ανακάλυψη του μοναδικού Ναού στην Ελλάδα επ' ονόματι του Νεομάρτυρα Αγίου Νικολάου του εξ' Ιωαννίνων. Θα είμαστε σε επικοινωνία για την συλλογή περισσοτέρων πληροφοριών για την ανάδειξη ενός αγνώστου Αγίου και της άγνωστης Εκκλησιάς του. Δεχθείτε τα συγχαρητήρια μου για την μεγάλη προσφορά του Συλλόγου Σας σε αυτό.

Επίσης ο καθηγητής Αντώνιος Μάρκου, στον ιστότοπο του οποίου έχει δημοσιευθεί μόλις προ διμήνου το συναξάρι του Αγίου, τον οποίο ανακάλυψε ο Αρχιμανδρίτης Θωμάς Ανδρέου, απέστειλε μακρό μήνυμα στον Σύλλογό μας μετά την ανακοίνωσή μας για την εικόνα, τμήμα του οποίου αναδημοσιεύσουμε ευχαριστώντάς τον:

Καλησπέρα  σας, αγαπητοί, Χριστός  Ανέστη.  Σας  ευχαριστώ  γιά  την  επικοινωνία. Μου  δώσατε  μεγάλη  χαρά  με  την  "ανακάλυψή"  σας, του  εξωκκλησίου  του  αγ. Νεομ. Νικολάου  του  Νέου, εξ  Ιωαννίνων  και  εν  Σόφια  μαρτυρήσαντος. Άξια  επαίνου  και  συγχαρητηρίων  η  πρωτοβουλία  σας  να  το  λειτουργήσετε.

Στην Θεία Λειτουργία θα χοροστατήσουν οι αιδεσιμότατοι ιερείς του Ναού των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου του Αυλώνα π.Αθανάσιος Χρυσούλας και π. Χρήστος Σύρμας. Επίσης προσκλήθηκε και θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας της πόλης των Αχαρνών διότι η περιοχή της εκκλησίας ευρίσκεται ανάμεσα στα όρια του Αυλώνα και των Αχαρνών, σε δημόσια έκταση. Μετά την Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει προσφορά άρτου, με φροντίδα των μελών του Συλλόγου και αρτοκλασία. Την όλη φροντίδα της εκδήλωσης έχει ο Σύλλογός μας, ο οποίος και ανεκάλυψε τον τιμώμενο Άγιο, μοναδικό στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μάλιστα αφού το διακόνημα του Αγίου είναι ανέκαθεν φροντίδα των Αυλωνιτών. Παρακαλούνται οι Αυλωνίτες να παρευρεθούν στην θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί και να τιμήσουν την μνήμη του μοναδικού στην Ελλάδα Αγίου Νικολάου του Νεομάρτυρος εξ Ιωαννίνων.

Υ.Γ. Τα οχήματα των πανηγυριστών θα σταθμεύουν στο ύψος των ποιμνιοστασίων του Βασίλη Σύρμα. Σε αυτό το σημείο θα ευρίσκονται μέλη του Συλλόγου και θα υποδεικνύουν την διαδρομή προς το εξωκκλήσι. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα  6973397826 και 6945332223