Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

EΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ

Οι μαθητές και οι κηδεμόνες της περίφημης Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης βρέθηκαν στις 23/11/2014 στον Αυλώνα. 
Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης ήταν ένα λαμπρό μορφωτικό ίδρυμα της ελληνικής κοινότητας της Σμύρνης που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1717 ενώ το 1810 δίδαξε σε αυτήν και ο μεγάλος Δάσκαλος του Γένους Θεόφιλος Καΐρης, φιλοσοφία και μαθηματικά. Το 1922 η μεγάλη πυρκαγιά αποτέφρωσε το κτίριο της Ευαγγελικής Σχολής. Όμως η ιδέα της δεν έπαψε να ζει στις ψυχές των Σμυρνιωτών.  Έτσι το 1934 ιδρύθηκε στη Νέα Σμύρνη στην Αθήνα πλήρες  Γυμνάσιο και τα εγκαίνια έγιναν το 1935 με μεγάλη επισημότητα. Τα εγκαίνια αυτά αποτέλεσαν την επανίδρυσης της Ευαγγελικής που συνεχίζει το έργο της, δρώντας και προσφέροντας στην κοινωνία της Νέας Σμύρνης και της Ελλάδας. Με τη μεταρρύθμιση του 1976-77 το σχολείο χωρίστηκε σε δύο βαθμίδες τριετούς φοίτησης, το Γυμνάσιο και το Λύκειο ενώ το 2011 αναγνωρίστηκε κατόπιν αξιολόγησης ως Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο όπως και λειτουργεί μέχρι σήμερα. 
Οι μαθητές της Σχολής και οι κηδεμόνες τους ήλθαν πριν λίγο καιρό σε επαφή με το μέλος του Συλλόγου μας Αγγελική Στέρπη και θέλησαν να επισκεφθούν τον Άγιο Νικόλαο εξ Ιωαννίνων στην Πάρνηθα και το Μουσείο Ζυγομαλά ζητώντας γι αυτό την βοήθεια του Συλλόγου μας. Τους μαθητές της Σχολής και τους κηδεμόνες τους οδήγησαν στον Άγιο Νικόλαο τα μέλη του Συλλόγου μας Αγγελική Στέρπη, Χριστίνα Ογλάνη και Αγλαϊα Τσαρούχα. Η πεζοπορεία άρχισε από την Κεντρική Πλατεία (Ζυγομαλά) προς τον Άγιο Νικόλαο στην Πάρνηθα. Παρότι ο καιρός ήταν βροχερός οι πεζοπόροι δεν υπολόγισαν ούτε την απόσταση ούτε τις δυσκολίες της διαδρομής και επισκέφθηκαν την περιοχή και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου αντικρύζοντας ένα τοπίο αλπικό τυλιγμένο στην ομίχλη και την υγρασία της ημέρας που τους αποζημίωσε πραγματικά.
Αργά το μεσημέρι οι πεζοπόροι γύρισαν στον Αυλώνα, κατέβηκαν από τα σκαλιά της πλατείας, είδαν και θαύμασαν την εκκλησία των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου και κατέλυσαν σε ταβέρνα του χωριού για το μεσημεριανό φαγητό τους.
Το απόγευμα επισκέφθηκαν το Μουσείο Ζυγομαλά όπου η ακούραστη Διευθύντριά του Έφη Κρέμου και μέλη του Συλλόγου μας περίμεναν τους 50 περίπου μαθητές και γονείς τους για να τους ξεναγήσουν στους χώρους του Μουσείου. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την παιδική φουστανέλλα του Ανδρέα Ζυγομαλά που φυλάσσεται ακέραιη από το 1895 μέχρι σήμερα μαζί με τα υπόλοιπα εκθέματα του Μουσείου, ακούγοντας από την Διευθύντρια του Μουσείου τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες της οικογένειας Ζυγομαλά που τα κειμήλια του Μουσείου τεκμηριώνουν.  Στους μαθητές δόθηκε αναμνηστική αφίσα του Μουσείου για να την αναρτήσουν στη Σχολή τους στη Νέα Σμύρνη. Αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και αρκετοί από αυτούς δεν παρέλειψαν να γράψουν στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου ότι η επίσκεψη τους μετέφερε σε μιά άλλη εποχή.
Ασφαλώς σε μιά εποχή με ιδανικά τα οποία έχει ανάγκη η σημερινή Ελλάδα.