Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΥΛΩΝΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Απόψε 6/5/2001, στις 9 το βράδυ στο ντοκυμανταίρ της ΕΤ 1, με θέμα ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ, θα παρουσιαστεί η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Αυλώνα. Ευχαριστούμε τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας που μας ενημέρωσαν για την εκπομπή καθώς και την καθηγήτρια υπεύθυνη της ομάδας κυρία Λίζα Καρακασίδου. Μην ξεχάσουμε να παρακολουθήσουμε την εκπομπή με την δράση των παιδιών του χωριού μας!

(ακολουθεί το κείμενο της ΕΤ 1 που αφορά το συγκεκριμένο ντοκυμανταίρ)

TΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ

Πράσινες σταυροφορίες εν καιρώ περιβαλλοντικού πολέμου. Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια σειρά ντοκιμαντέρ που πέρασε την απαισιοδοξία των πολιτικών όλου του κόσμου με κόκκινο και πάτησε φρένο μπροστά στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Περιδιαβαίνοντας στους δρόμους της Αθήνας και της επαρχίας, κατέγραψε δημιουργικές μάχες περιβαλλοντικών σταυροφόρων γαρνιρισμένες με απόλυτη αισιοδοξία.
Τρία πράγματα υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει κάνεις στη ζωή του πριν πεθάνει, να φυτέψει ένα δέντρο, να αποκτήσει ένα παιδί και να γράψει ένα βιβλίο–και οι μαθητές μιας χούφτας σχολείων κάπου στην περιφέρεια της Αττικής ξεκίνησαν από νωρίς: φυτεύοντας από ένα δέντρο, ενώ είναι ακόμη παιδιά, έχουν μια ολόκληρη ζωή μπροστά τους για να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς σημαίνει να λερώνεις τα χέρια σου με χώμα. Ίσως τελικά δεν είναι ανάγκη να ταξιδέψεις στα πέρατα της γης για να μάθεις να νοιάζεσαι για τον πλανήτη. Αρκεί να του φέρεσαι με τον ίδιο σεβασμό σαν να ήταν η προέκταση του σπιτιού σου. Όλα αρχίζουν (αλλά ευτυχώς δεν τελειώνουν) από την αυλή του σχολείου: φρεσκοφυτεμένα παρτέρια, κάδοι κομποστοποίησης, εργαστήρια ανακύκλωσης και οικολογικά παιχνίδια διαμορφώνουν από νωρίς πράσινες συνειδήσεις, που με λίγη καλή θέληση θα συνεχίσουν να ανθίζουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του εκπαιδευτικού συστήματος. Γιατί αν ένας μαθητής φτάσει στο προαύλιο του πανεπιστημίου χωρίς να ξέρει την περιβαλλοντική του προπαίδεια, τότε δεν τον σώζουν ούτε δέκα λέκτορες μαζί!


Σκηνοθεσία: Μαρία Λεωνίδα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Μοντάζ: Γιώργος Χελιδόνιδης
Έρευνα: Θανάσης Πατσαβός
Παραγωγή: Doc3 – Βάλερυ Κοντάκου & Μαριάννα Οικονόμου