Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΣΑΛΕΣΙΩΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 1823-1824

Ο συγγραφέας, ποιητής και ιστορικός Γεώργιος Πύργαρης, απόγονος του Οπλαρχηγού Αθανασίου Σκουρτανιώτη και επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας, κατά τις έρευνές του στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, βρήκε ένα ακόμη έγγραφο στο οποίο μνημονεύεται η συμμετοχή των κατοίκων του Αυλώνα στην Επανάσταση του 1821.  Το έγγραφο αυτό μας το απέστειλε να το δημοσιεύσουμε στον ιστότοπό μας με την παρακάτω ενημέρωση:

Πρόκειται για την συμμετοχή 15 πολεμιστών από το Κακοσάλεσι στην πολιορκία της Χαλκίδας-Ευρίπου από τις αρχές Οκτωβρίου 1823 έως τα τέλη Ιανουαρίου 1824 υπό τις διαταγές του στρατηγού Στάθη Κατζικογιάννη. Στο έγγραφο δεν αναφέρονται ονόματα όμως ο συγγραφέας δεσμεύτηκε να ερευνήσει τους καταλόγους αγωνιστών του Κατζικογιάννη στους οποίους πιστεύει ότι θα αναγράφονται και τα ονόματα των αγωνιστών. Οι στρατιώτες σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει την υπογραφή Στάθης Κατζικογιάννης αναφέρονται ως καταγόμενοι ''από τα χωρία των Θηβών'' μεταξύ των οποίων και ο Αυλώνας..

Το έγγραφο που δημοσιεύουμε παρακάτω με το υδατόσημο των Γενικών Αρχείων του Κράτους και βρίσκεται στο φάκελλο του υπουργείου πολέμου ανάμεσα στους αριθμούς 80 και 84 φέροντας αύξοντα αριθμό 011, είναι πολύ σημαντικό γιατί εντοπίζει και αποδεικνύει την συμμετοχή των Αυλωνιτών αγωνιστών σε μία ακόμη μάχη της εποχής του '21.

Ευχαριστούμε θερμά τον Γεώργιο Πύργαρη για το σημαντικό αυτό έγγραφο που ευγενικά μας έστειλε και το οποίο δημοσιεύουμε.

το φρούριο του Ευρίπου στη θέση που βρίσκεται σήμερα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου