Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ-2014-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Λαμπροί ήσαν φέτος οι εορτασμοί για την Αγία Τριάδα. Αυλωνίτες και επισκέπτες από όλη την Αττική και τη Βοιωτία ήρθαν στην εκκλησία να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν την Εικόνα της Αγίας Τριάδας. Η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας έγινε την παραμονή της εορτής. Νέοι και νέες του Συλλόγου μας, ντυμένοι με τοπικές παραδοσιακές φορεσιές σήκωσαν και μετέφεραν το ακριβές αντίγραφο της παμπάλαιας δισυπόστατης Εικόνας της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Δημητρίου που λιτανεύθηκε για πρώτη φορά από το 1940 τότε που οι Γερμανοί κατακτητές απαγόρευσαν τη Λιτανεία. Το αντίγραφο φτιάχτηκε με δαπάνες του Συλλόγου μας και αφιερώθηκε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας όπου και θα παραμένει από δω και πέρα σε προσκύνημα των επισκεπτών του Ναού. Ο Ιερέας της Ενορίας μας πατέρας Αθανάσιος Χρυσούλας στον πανηγυρικό που εκφώνησε την παραμονή της Εορτής αναφέρθηκε στο γεγονός της ιστορικής  Μάχης του Κακοσάλεσι που έγινε στην Αγία Τριάδα στις 26 Σεπτεμβρίου 1825 και η οποία όπως φαίνεται καθιέρωσε την πανήγυρη του χωριού την ημέρα της εορτής του Αγίου Πνεύματος. Η συγκίνηση του κόσμου που πλημμύρισε την αυλή της εκκλησίας, η ευλάβεια και η χαρά ήσαν διάχυτες γιατί μέσα από τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας ξεδιπλώνονται σιγά-σιγά λαμπρές ιστορικές σελίδες του χωριού μας.
Η Χάρη της Αγίας Τριάδας να φωτίζει και να προστατεύει όλο το κόσμο!


Στα δεξιά της εκκλησίας πίσω από τα πεύκα διακρίνεται μέχρι σήμερα το μονοπάτι που την εποχή της Επανάστασης ήταν ''ο δρόμος'' με τον οποίο ο Αυλώνας επικοινωνούσε με τα Σκούρτα και το οποίο οι Αυλωνίτες ονόμαζαν ''στενό''. Από το μονοπάτι αυτό κατέβηκε ο Οπλαρχηγός Αθ. Σκουρτανιώτης στις 26 Σεπτεμβρίου 1825 και στάθηκε να πολεμήσει τους Τούρκους στην περιοχή της Αγίας Τριάδας όπου έγινε και η Μάχη του Κακοσάλεσι. Ο ιερέας Αθανάσιος Χρυσούλας εκφωνεί το πανηγυρικό της εορτής
 και τα ιστορικά στοιχεία που συνδέουν την εκκλησία 
της Αγίας Τριάδας με τη Μάχη του Κακοσάλεσι


2 σχόλια:

  1. Θερμά συγχαρητήρια για το Σύλλογό σας. Κρατήστε ζωντανή την πίστη στα ιερά και όσια τα οποία υπερασπίστηκαν και έδωσαν την ζωή τους οι πρόγονοί μας. Μόνο τέτοια φωτεινά παραδείγματα μπορούν να κρατήσουν ζωντανή και όρθια την Πατρίδα μας απέναντι στούς μύριους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα.
    Με πολύ αγάπη
    Ανδρέας Γαλάνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια σε όλους σας. Να είστε σίγουροι, πως το έργο σας δεν θα πάει χαμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή