Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΖΥΓΟΜΑΛΑ


O κύριος Λεωνίδας Πυργάρης είναι ένας διακεκριμένος εκπαιδευτικός, με το βαθμό του Λυκειάρχη, σε Λύκειο της Χίου. Όπως θα διαβάσετε και στην παρακάτω επιστολή που μας έστειλε, πριν ένα χρόνο περίπου, διάβασε τις αναρτήσεις του ιστότοπού μας για την Οικογένεια Ζυγομαλά και τον τραγικό γιό αυτής Ανδρέα, εμπνεύστηκε από τη ζωή κα τη δράση του και έγραψε ολόκληρο βιβλίο αφιερωμένο σε αυτόν, μοναδικό μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. 
Όλον αυτό τον καιρό ο κύριος Λεωνίδας Πυργάρης επικοινωνούσε ανελλιπώς με τον Σύλλογό μας ζητώντας πληροφορίες και εικόνες τις οποίες αφειδώς του παρείχαμε κατανοώντας το μεγαλόπνοο έργο με το οποίο έχει καταπιαστεί και έφερε επιτυχώς εις πέρας όπως μας πληροφορεί και με την επιστολή του. Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Πυργάρη και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη σταδιοδρομία του μοναδικού αυτού στο είδος του βιβλίου που συνέγραψε, το οποίο πρέπει να κοσμήσει όλες τις βιβλιοθήκες των κατοίκων του Δήμου Ωρωπού και όχι μόνο αφού μάλιστα φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του μοναδικού βλασταριού της Οικογένειας Ζυγομαλά.Λεωνίδας Πυργάρης
Φιλόλογος Καθηγητής
Χίος

                                                                   Χίος: 24 Μαΐου 2014

                                             Προς: α) Μουσείο Ζυγομαλά
                                                       β) Σύλλογο Αυλωνιτών «Το Σάλεσι»


ΘΕΜΑ: Έκδοση βιβλίου με τίτλο:

                           ANΔΡΕΑΣ ΑΝΤ. ΖΥΓΟΜΑΛΑΣ
                                                        (1890-1914)
        Ο Χιωτογιαννιώτης ήρωας τών Βαλκανικών Πολέμων (1912-13)
                             και του Βορειοηπειρωτικού Πολέμου (1914)


   Αγαπητοί Αυλωνίτες,

Πριν από έναν χρόνο περίπου, και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο τού 2013, «ανακάλυψα» μέσω τού Διαδικτύου το Μουσείο Ζυγομαλά. Από την πρώτη στιγμή τής «γνωριμίας» μου με τον ήρωα Ανδρέα Ζυγομαλά, δια των πληροφοριών που άντλησα από τη σχετική ηλεκτρονική ιστοσελίδα, συγκινήθηκα. Μου κινήθηκε δηλαδή το ενδιαφέρον να συλλέξω όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσα σχετικώς με τη στρατιωτική και πολεμική δράση αυτού τού ήρωα. Ο κύριος λόγος που με ώθησε σ’ αυτού τού είδους την έρευνα ήταν όχι μονάχα η εν μέρει Χιακή του καταγωγή, αλλά προπάντων η πληθωρική και έντονη προσωπικότητά του καθώς και η ισχυρή πίστη του στα ιδανικά τής πατρίδος.
   Έτσι λοιπόν, ύστερα από συστηματική έρευνα και μελέτη 14 περίπου μηνών και ύστερα από την αξιοποίηση τής σχετικής βιβλιογραφίας, έχω έτοιμη σήμερα μία μελέτη-μονογραφία επί της πολεμικής δράσεως και προσωπικότητος τού Ζυγομαλά. Δηλαδή ετοιμάζεται ηλεκτρονικώς εδώ στη Χίο και θα εκδοθεί σε έντυπη μορφή, προσεχώς, από τις Εκδόσεις «Πυξίδα», ένα καλαίσθητο βιβλίο, περίπου 500 σελίδων, το οποίο αφενός καταγράφει την Ιστορία τών δύο Βαλκανικών Πολέμων, εντάσσοντας μέσα σ’ αυτήν και τη στρατιωτική δράση και πολεμική ιστορία τού Ανδρέα, και αφετέρου φωτίζει απ’ όλες τις πλευρές τον Ανδρέα Ζυγομαλά: καταγωγή-προγόνους-παιδική ηλικία-σπουδές-στρατιωτική θητεία-ανάλυση προσωπικότητος.
   Θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο – με τη συμπλήρωση ενός ακριβώς αιώνα από τη λήξη τών Βαλκανικών Πολέμων και από το θάνατο αυτού τού πολεμιστή (30 Ιουλίου 1914) – είναι η απόδοση τής δέουσας τιμής και το ευλαβικότερο μνημόσυνο σε μια ισχυρή προσωπικότητα. Συνεπώς, κατά τις τιμητικές εκδηλώσεις τών Ζυγομαλείων 2014, που θα λάβουν χώρα στον Αυλώνα και στην ευρύτερη περιοχή τού Ωρωπού κατά το προσεχές καλοκαίρι, θα έχει τη δυνατότητα, δια του συγκεκριμένου βιβλίου, ο λαός τής περιοχής σας να μάθει τα πάντα γύρω όχι μόνο από τη στρατιωτική δράση τού Ανδρέα και την πληθωρική του προσωπικότητα, της οποίας επιχειρήσαμε την ηθική και ψυχική «ανατομία», αλλά και γύρω από την «ατμόσφαιρα» τής εποχής κατά την οποία εκείνος έζησε.                                                                                  
                                                                                       
                                                              Με κάθε τιμή!!

                                                           Λεωνίδας Πυργάρης
                                                         Φιλόλογος Καθηγητής

Λίγα λόγια για τον κύριο Πυργάρη στο παρακάτω βίντεο
http://dai.ly/xrxxi2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου