Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΣΑΛΕΣΙ (από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους)

Ο κύριος Γεώργιος Πύργαρης, συγγραφέας και ποιητής, απόγονος του Οπλαρχηγού του 1821 Αθανασίου Σκουρτανιώτη και φίλος του Συλλόγου μας, στην έρευνα που έκανε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, εντόπισε στο αρχείο Βλαχογιάννη το χειρόγραφο που αναφέρεται στη Μάχη του Κακοσάλεσι από το οποίο μας έστειλε αντίγραφό του. Είχε μάλιστα την ευγενή καλωσύνη να ''αποκρυπτογραφήσει'' το δυσανάγνωστο του χειρογράφου και να μας το παραδώσει ευανάγνωστο για να το δημοσίευσουμε στον ιστότοπό μας. 

Στο χειρόγραφο με το υδατόσημο των Γενικών Αρχείων του Κράτους υπάρχουν καταγεγραμμένες δύο αναφορές επίσημες της Αστυνομίας της εποχής, από δύο διαφορετικά πρόσωπα, που ήσαν μάρτυρες της Μάχης και την ανέφεραν αρμοδίως. Δεξιά υπάρχει τυπωμένη η στρογγυλή σφραγίδα των Αρχείων του Κράτους με την ένδειξη Αρχείο Βλαχογιάννη γύρω-γύρω.

Ενώ μέχρι τώρα εκ παραδρομής, η ημερομηνία της Μάχης εθεωρείτο η 27 Σεπτεμβρίου 1825 (η ίδια παραδρομή είχε μεταφερθεί ως και στη wikipedia), στο έγγραφο αναφέρεται ξεκάθαρα και λεπτομερώς και στις δύο αναφορές, ότι οι Τούρκοι του Ευρίπου (Χαλκίδας) ξεκίνησαν τη Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου να έρθουν να χτυπήσουν τους επαναστατημένους Αυλωνίτες, η Μάχη έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 1825, ημέρα Σαββάτο ξημερώματα (πολλά πρωϊ) και ότι η Μάχη μεταξύ του σώματος του Σκουρτανιώτη και των Τούρκων έγινε στη θέση Αγίας Τριάδας, πλησίον εις το Κακοσάλεσι που σημαίνει ότι η εκκλησία της Αγίας Τριάδας υπήρχε τουλάχιστον από το 1825 και ήταν κοντά στο χωριό του Αυλώνα που τότε βρισκόταν γύρω από τη Μεγάλη Βρύση κάτω ακριβώς δηλαδή από την Αγία Τριάδα.

Η προφορική διήγηση του Αυλωνίτη Ταξιάρχη Χασιώτη ανέφερε ότι οι Τούρκοι επιτέθηκαν στα γυναικόπαιδα του χωριού στη περιοχή γύρω από τη Μεγάλη Βρύση, ο Αθανάσιος Σκουρτανιώτης κατέβηκε από τα Σκούρτα (ο δρόμος από τα Σκούρτα περνάει από την Αγία Τριάδα) όπου και έγινε η Μάχη μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων, γεγονός που συμπίπτει και με τις αναφορές του χειρογράφου.

http://tosalesi.blogspot.gr/2013/03/1821.html

Παραθέτουμε το χειρόγραφο και το κείμενο όπως μας τα έστειλε ο κύριος Γεώργιος Πύργαρης τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την συμβολή του στη νεώτερη ιστορία του τόπου μας.Προς το επαρχείον Αθηνών

 Τη 27 του παρόντος παρουσιάσθει εις την Γεν ταύτην Αστυνομίαν ο σταμάτης Παπαδήμου από χασιά είδεν ότι χθες 26 του αυτού οι Τούρκοι της Ευρίπου ήλθον έως εις το κακοσάλεσι 100 καβαλαραίοι και 200 πεζή ο θανάσης σκουρτανιώτης βρεθείς εις εκείνο το μέρος με 40 μόνον στρατιώτας επροχώρησε προς εκείνο το μέρος όπου ήτον οι Τούρκοι τι ακολούθησε όμως δεν ηξεύρει, ταύτην την μαρτυρίαν επιβεβαιεί και ένας στρατιώτης του ιδίου σκουρτανιώτη όπου εμίσευσεν από το κακοσάλεσι όταν οι Τούρκοι έφθασαν εις εκείνο το μέρος.

Έτερον


Τη 27 Σεπτεμβρίου ήλθεν ο γιώργης Διπλός από σκούρτα όστις λέγη ότι ο θανάσης σκουρτανιώτης είχε καραούλι εις τον ανηφορίτην ότι εις τας 25 του αυτού ημέρα παρασκευή βγήκαν 300 Τούρκοι από εύριπον οι 100 καβαλαραίοι και οι 200 πεζοί και το σάββατον πολλά πρωί, ευρέθησαν εις το κακοσιάλεσι όπου την ίδιαν ώραν έφθασε και το καραούλι ότι οι έλληνες άρχισαν τον πόλεμον εις την Αγία Τριάδα πλησίον εις το κακοσιάλεσι και τους εμπόδισαν και καθώς όπου έμαθον εις τα σκούρτα ότι εκεί γίνεται πόλεμος, όρμησαν ο καπ θανάσης με 50 έλληνες και επήγαν εκεί, ότι οι Τούρκοι ήταν γενομένοι δύο κολώνια, ο πόλεμος εβάστησε έως 4 ώρες, ότι εφόνευσαν δύο Τούρκους τους οποίους και τους έγδυσαν, έπιασαν και δύο ζωντανούς, εφονεύθησαν και από τους έλληνες δύο, επήραν οι Τούρκοι και 100 κεφ. γιδοπρόβατα και ταχώς επέστρεψαν εις Ευριπον 

Τη 28 Σεπτεμβρίου 1825 

                                                    Ο Γραμματέας της Αστυνομίας Θεοφ. Φιλιππίδη
Η εκκλησία και η περιοχή της Αγίας Τριάδας στην οποία έγινε η Μάχη του Κακοσάλεσι μεταξύ του σώματος του Αθανασίου Σκουρτανιώτη και των Τούρκων της ΧαλκίδαςΜετά τα νεώτερα στοιχεία που προέκυψαν από το παραπάνω έγγραφο, η επιγραφή που υπάρχει μέσα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας με την χρονολόγηση 1868, αφορά την αγιογράφηση και όχι την κτίση του Ναού, η οποία όπως αποδεικνύεται είναι πολύ προγενέστερη.

1 σχόλιο:

  1. Θα ήταν ευχής έργο, να εορταζόταν κάθε χρόνο στις 26 Σεπτέμβρη η μάχη του Σαλεσίου, όπου ουσιαστικά σώθηκε το χωριό. Έχω στην διάθεσή μου ανάλογα έγγραφα εκείνης της περιόδου, όπου οι Τούρκοι του Ομέρ Πασά του Ευρίπου, είχαν συνεχείς εξόδους από την Χαλκίδα και λεηλατούσαν κυριολεκτικά τις γύρω περιοχές. Άρπαζαν γεννήματα, έκαιγαν τα σπίτια και έκλεβαν ακόμη και κορίτσια. Την συγκεκριμένη περίοδο, έκαψαν σπίτια στα Μεσόγεια, Γραμματικό κτλ και τους κατέστρεψαν κυριολεκτικά. Το ότι το Σάλεσι εκείνη την ημέρα σώθηκε, οφείλεται στο καραούλι που είχε θέσει ο Σουρτανιώτης στον ανηφορίτη (Ριτσώνα) για να ελέγχει τους Τούρκους , στην πρώτη αντίσταση από το καραούλι που τους ακολούθησε και στην έγκαιρη κάθοδο του Σκουρτανιώτη από τα Σκούρτα. Αν και οι δυνάμεις των Ελλήνων ήταν πολύ μικρότερες η σθεναρή αντίσταση (4 ώρες μάχη) δεν επέτρεψε στους Τούρκους να κάνουν άλλο κακό στο Σάλεσι, παρά μόνο να κλέψουν 100 γιδορπόβατα που μάλλον βρίσκονταν ανοιχτά προς την Χαλκίδα. Είναι μια τεράστια ευκαιρία πιστεύω, να καθιερωθεί αυτή η ετήσια γιορτή, για να θυμίζει την ιστορία του όμορφου χωριού σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή