Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΝΤΙΒΑΝΙ 2016-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Η Δημοτική Κοινότητα Αυλώνα σε συνεργασία με το Σύλλογό μας διοργανώσαμε και φέτος το Ντιβάνι της Αποκριάς τη Κυριακή 6 Μαρτίου 2016.
Τον μεγάλο δημόσιο χορό που εκδηλώνει τη χαρά της κοινότητας  στις μεγάλες γιορτές του χρόνου που είναι και  μια ευκαιρία να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι όλοι μαζί χορεύοντας σύμφωνα με ορισμένο τυπικό καθιερωμένο από αιώνες.
Οι άντρες, οι γυναίκες, τα αγόρια και τα κορίτσια ντυμένα με τις γιορτινές φορεσιές τους στάθηκαν στις προτομές του Αντωνίου και Λουκίας Ζυγομαλά που βρίσκονται μπροστά από τις βρύσες της πλατείας και φωτογραφήθηκαν αποτίοντας φόρο τιμής στους μέγιστους ευεργέτες του Αυλώνα πριν κατευθυνθούν στο χοροστάσι της πλατείας.
Πρώτα χόρεψαν οι άντρες και μετά οι γυναίκες. Οι άντρες πιο ελεύθερα, οι γυναίκες πιο σεμνά, αφού το Ντιβάνι ήταν ο πιο επίσημος χορός όπου όλη η κοινότητα θα είχε μαζευτεί να τον παρακολουθήσει.
Λεβέντικοι ρυθμοί χορεύτηκαν από άντρες και αγόρια των Χορευτικών του Συλλόγου μας και του Συλλόγου ΣΙΔΕΣ Καλλιθέας Θηβών.
Ένα ζωντανό ποτάμι από γυναίκες και κορίτσια που ακολούθησαν, πιάστηκαν σταυρωτά και χόρεψαν πρώτα τους αρχαίους τοπικούς χορούς «τις πλιέξιζες» και συνέχισαν με καλαματιανό γεμίζοντας όλη τη πλατεία με τα χρώματα των φορεσιών τους και τους ήχους από τον χτύπο των κοσμημάτων τους. 
Ήχοι αρχαίοι, αλλά γνώριμοι και νοσταλγικοί καθώς ανακατεύονταν με τις 2 ζυγιές πιίπιζα και νταούλι που φέτος είχαμε τη τύχη να συνοδεύουν το μεγάλο χορό του Ντιβανιού από τους Νίκο Σοφό-Ζωγράφο Μπεθάνη και τους Παναγιώτη Πουλή-Σάκη Καραθανάση. Κι έπειτα ήρθαν τα τραγούδια, παλαιά, νοσταλγικά, τοπικά, από τον  Νίκο Πανουργιά  από τα Σκούρτα που μας τιμάει για πολλοστή φορά φέτος και τον Βασίλη Παχή από τον Αυλώνα που προσφέρθηκε εθελοντικά να τραγουδήσει, στο πιο αρχαίο έθιμο του τόπου μας, όπως ανέφερε.
Το γλέντι, οι χοροί και το κέφι αμείωτο κράτησαν μέχρι τις 4 το απόγευμα! 
Αυτοί οι ισχυροί δεσμοί με το παρελθόν, το παρόν και την παρακαταθήκη για το μέλλον, μας έφεραν και πάλι φέτος στη Πλατεία Ζυγομαλά, όπου ξαναβιώσαμε μέσα από την τοπική μας παράδοση, την ενότητα που πάντα δίνει δύναμη να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να νoιώσουμε την επαφή με τους προγόνους μας σαν πιστοποίηση της ταυτότητάς μας και εφαλτήριο για νέα ξεκινήματα!
 Όπως αναφέρουν παλαιότερες μαρτυρίες, οι παππούδες μας που ερχόντουσαν να παρακολουθήσουν το Ντιβάνι, έφερναν δύο καρέκλες, μία για να κάτσουν οι ίδιοι και μια για κάποιον επισκέπτη. Φέτος οι επισκέπτες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Έφτασαν από την Αθήνα, τη Θήβα, τη Πελοπόννησο ως και τη μακρυνή Ρόδο και Κάρπαθο!!!
Οι άνθρωποι που επιχειρούν στον Αυλώνα, όλοι σχεδόν, πρόσφεραν στην εκδήλωση αυτή ώστε κάτοικοι και επισκέπτες να φιλοξενηθούν και να κεραστούν δωρεάν τους μεζέδες  και το άφθονο κρασί που συνόδευε απαραίτητα κάθε Ντιβάνι. Τους ευχαριστούμε θερμά για τις χορηγίες τους καθώς και το ΝΠΔΔ του Δήμου μας.
Ευχαριστούμε για την παρουσία τους και την ευκαιρία που μας δόθηκε να γλεντήσουμε μαζί  με τους:
 
Δήμαρχο Ωρωπού κο Θωμά Ρούσση.
Αντιδημάρχους κ.κ. Χρήστο Σιδέρη, Γεώργιο Σιδέρη, Κωνσταντίνο Δέδε, Δημήτρη Βελτανιώτη.
Τον Πρόεδρο του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κο Μιχάλη Τόλια και τη γραμματέα κα Αμαλία Σαμαρά..
Τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ.Nίκο Τζεβελέκο, Σπύρο Καυκόπουλο, Δήμητρα Σωτήρχου-Τοτόμη, Γεώργιο Παπαγιάννη, Μιχάλη Χασιώτη, Παναγιώτη Χασιώτη, τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κο Γεώργιο Λέκκα.
Τους Αιδεσιμότατους Χρήστο Σύρμα και Παναγιώτη Αλεξανδρόπουλο.
Τους εκπροσώπους των συλλόγων Σκάλας Ωρωπού κα Βάσω Βλάχου, Ποντίων «Εύξεινος Πόντος» κα Μένια Μεραίου, Συνομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού κο Γεώργιο Παπαγεωργίου, ΣΙΔΕΣ Καλλιθέας Θηβών, Συλλόγου Ολυμπιτών Καρπάθου.
Τον συγγραφέα, τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κο Γεώργιο Καπράνο, την τμηματάρχη Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Πολιτισμού κα Δημηλένα Λαδογιάννη,  την Αντιπρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Κιάτου κα Φρόσω Καβουρτζή που μας συγκίνησε αφού ταξίδεψε με την παρέα της για να είναι κοντά μας αυτήν την ημέρα, καθώς και την φίλη μας κα Μαριγούλα Κρητσιώτη, Πρόεδρο Τμήματος Αθηνών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χορού, που μας τίμησε με την παρέα της από το Σύλλογο Ολυμπιτών Καρπάθου.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΌΝΟΥ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου