Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΖΥΓΟΜΑΛΑ-16/11/2011


( η κα Έφη Κρέμου, νέα Διευθύντρια του Μουσείου Ζυγομαλά)

Μετά την ξενάγηση του Συλλόγου μας στο Μουσείο Ζυγομαλά στις 6 Νοεμβρίου και την ανάρτησή της στο Διαδίκτυο,
http://tosalesi.blogspot.com/2011/11/6112011.html
μία ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε όλους. Η καθυστερούμενη παράδοση-παραλαβή της νέας Διεύθυνσης του Μουσείου Ζυγομαλά είναι γεγονός!
Στις 16-11-2011 σε μία σεμνή τελετή εντός του Μουσείου Ζυγομαλά, οι εντεταλμένοι προς τούτο υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία του επί 20ετίαν, απερχομένου Διευθυντή του Μουσείου κου Τάσου Χριστοφόρου προέβησαν σε συμβολική και ουσιαστική παράδοση του Μουσείου στη νέα Διευθύντρια.

(ο απερχόμενος Διευθυντής του Μουσείου Ζυγομαλά μετά από ευδόκιμη υπηρεσία 20 ετών κος Τάσος Χριστοφόρου, σε πρόσφατη ξενάγηση στο Μουσείο)

Συγκεκριμένα παρέδωσαν τα κλειδιά και τον κατάλογο εκθεμάτων του Μουσείου όπως αυτά έχουν καταγραφεί το 1982, στη νέα Διευθύντρια κα Έφη Κρέμου, η οποία τα παρέλαβε ενώ συντάχθηκαν και τα σχετικά έγγραφα παράδοσης-παραλαβής. 
Η νέα Διευθύντρια συγκινημένη ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα, επωμιζόμενη τον τεράστιο ιστορικό ρόλο και ευθύνες, που έχουν και πρέπει να έχουν οι εκάστοτε Διευθυντές αυτού του μοναδικού παγκοσμίως Μουσείου της χώρας μας, εμφορούμενη από όνειρα για δράσεις που αφορούν το Μουσείο για την ανάδειξη και εύρυθμη λειτουργία του. Πρώτο της διαδικαστικό μέλημα είναι η ταυτοποίηση του παραδοθέντος καταλόγου με τα εκθέματα του Μουσείου, θα ακολουθήσει ο λεπτομερής καθαρισμός των χώρων εντός και εκτός Μουσείου κλπ. Η νέα Διευθύντρια του Μουσείου Ζυγομαλά, η οποία είναι και μέλος του Συλλόγου μας, είναι Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αυλώνα (σύμφωνα με την διαθήκη της Λουκίας Ζυγομαλά, ο εκάστοτε Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου είναι και Διευθυντής του Μουσείου Ζυγομαλά), είναι παντρεμένη με τον κο Παναγιώτη Δούβαλη και έχουν αποκτήσει μια κόρη την Δήμητρα. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το Μουσείο για πρώτη φορά στην Ιστορία του μετά από την ιδρύτριά του, Λουκία Ζυγομαλά, αποκτά στο ''τιμόνι'' του μία γυναίκα και μάλιστα την ανωτέρω Διευθύντρια, η οποία έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στη διατήρηση και προβολή της λαϊκής παράδοσης του Αυλώνα, έχοντας μάλιστα διδαχθεί πολλά πράγματα από την μητέρα της, Μαρία Κρέμου το γένος Γραίγου, η οποία είναι μία από τις καλύτερες κεντήστρες παραδοσιακών κεντημάτων στον Αυλώνα.

(η νέα Διευθύντρια του Μουσείου Ζυγομαλά, στην άκρη δεξιά της φωτογραφίας, σε μαθητική ηλικία, σε σχολική γιορτή αφιερωμένη στην παράδοση, φωτογραφίζεται με παλαιά παραδοσιακή φορεσιά του Αυλώνα)

Στην Νέα Διευθύντρια του Μουσείου Ζυγομαλά, ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία και λαμπρό έργο, αντάξιο των προσδοκιών όλου του Αυλώνα για ένα Μουσείο που κοσμεί επί δεκαετίες την πόλη μας! Η αρωγή του Συλλόγου μας στο έργο της για την ανάδειξη και εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου, είναι δεδομένη, αφού άλλωστε προβλέπεται στο 3ο άρθρο των σκοπών, του εγκεκριμένου από το Πρωτοδικείο, καταστατικού του Συλλόγου μας.

Καλή επιτυχία κα Κρέμου!